Ndërlidhjet

Liderët botërorë vlerësojnë Ahtisaarin


Liderë të ndryshëm botërorë kanë përgëzuar Marti Ahtisaarin për marrjen e Çmimit Nobel për Paqe.

Shefi i diplomacisë evropiane Javier Solana ka thënë se Ahtisaari e meriton plotësisht këtë çmim, meqë gjatë karrierës së tij, përkushtimi i tij për promovimin e paqes ndërkombëtare, drejtësisë dhe pajtimit kanë qenë i palëkundur.

Berlini zyrtar ka shprehur kënaqësinë me ndarjen e këtij çmimi, duke thënë se meritat kryesore të Ahtisarit kanë qenë në zgjidhjen konfliktit të Kosovës.

Ministri i Punëve të Jashtme të Francës Bernard Kouchner ka lavdëruar Ahtisaarin për kurajo dhe përkushtim të vendosur në Namibi, Kosovë, Aceh të Indonezisë dhe vatra tjera të krizës.

Ish- sekretari i përgjithshëm i OKB-së Kofi Anan ka thënë se askush nuk e ka meriutar më shumë sesa Marti Ahtisaari Çmimin Nobel për Paqe, meqë sic e ka përshkruar atë, Ahtisaari ështe njeriu, që ndërmjetësoi për arritjen e paqes në tri kontinentet.

Ndërsa, Grupi Ndërkombëtar i Krizave duke përgëzuar Marti Ahtsaarin, që është kryetar nderi i këtij grupi, ka thënë se me ndarjen këtij çmimi Nobeli i sivjetëm iu kthye rrugës së paqes dhe sigurisë.

"Nuk ka mundur të bëhet ndonjë zgjedhje tjetër më e mirë", ka thënë presidenti i ICG-së Gareth Evans.

Në anën tjetër, ish kryeministri serb Vojisllav Koshtunica ka thënë se fakti që Ahtisaari ka marrë çmimin Nobel për Paqe flet se "mentorët e krijimit të shtetit të rrejshëm të Kosovës po bëjnë presion në të gjitha fushat".

Por, vetë sekretari i Komitetit Norvegjez të Nobelit Geir Lundestad ka thënë se nuk ka pasur dhe nuk ka alternativë për pavarësinë e Kosovës.

"Shpresoj se kjo zgjidhje do të zgjasë", ka thënë Lundestad.

XS
SM
MD
LG