Ndërlidhjet

Ndryshimi klimës rrezikon trashëgiminë kulturore


Trashëgimia kulturore në vendet tropikale është e rrezikuar për shkak të ndryshimeve klimatike, të cilat me siguri do ta përshpejtojnë shkatërrimin e veprave artistike, njoftuan ekspertë të Kombeve të Bashkuara.

"Bota e veprave artistike është bërë nga materiali, i cili mund të dekompozohet nga insektet dhe këpurdhat", ka thënë Hose Luis-Ramirez, shef i programit për bioteknologji për Amerikën Latine.

Raporti thotë se shumica e veprave artistike në botë janë bërë nga pëlhura, druri, letra dhe lëkura, prandaj kur këto materiale një kohë të gjatë i nënshtrohen lagështisë dhe ngrohjes, atëherë në to zhvillohen bëhen mikroorganizmat.
XS
SM
MD
LG