Ndërlidhjet

Raporti: Shpenzime rekorde ushtarake


Instituti SIPRI me seli në Stokholm thotë se shpenzimet ushtarake në botë kanë arritur rekord të ri në vitin 2008, pasi këto shpenzime kapin shumën prej 1464 trilionë dollarë amerikan.

Kjo shumë paraqet një rritje prej 45% në krahasim me periudhën para një dekade.

Sipas raportit të këtij instituti, shpenzimet e këtilla ushtarake në botë paraqesin 2.4% të GDP-së globale, që do të thotë, 217 dollarë për çdo person në botë.

Mëtutje, theksohet se Shtetet e Bashkuara mbesin shpenzuesi më i madh ushtarak në botë, me pjesëmarrje prej afro 42%, të shumës së përgjithshme në vitin 2008.

Për të parën herë Kina, është shpenzuesi i dytë në botë, para Francës dhe Britanisë.

Në listën e shpenzuesve më të mëdhenjë ushtarakë në botë, në vendin e pestë radhitet Kina.
XS
SM
MD
LG