Ndërlidhjet

Fushata zgjedhore në Afganistan

  • RFE /RL

Tubim parazgjedhor në Kabul.
Në Afganistan vazhdon fushata për zgjedhjet presidenciale. Ajo do të përfundojë më 18 gusht, dy ditë para zgjedhjeve të caktuara për 20 gusht.

Presidenti Hamid Karzai, i cili erdhi në krye të Afganistanit pas invazionit të trupave amerikane, i cili e përmbysi regjimin e talibanëve, do të përpiqet të sigurojë një mandat të ri 5 vjeçar përballë 40 kandidatëve të tjerë.

Talibanët nuk do të jenë në gjendje të pengojnë mbajtjen e zgjedhjeve presidenciale në Afganistan, ka deklaruar Karzai, gjatë një takimi parazgjedhor në Kabul.

Sfiduesi kryesor i Karzait është parë të jetë Abdullah Abdullah. Ai është i njohur tek gjenerata e re e afganëve, të cilët mburren se kanë luftuar përgjatë Masudit, gjatë “xhihadit” kundër sovjetikëve, në vitet 1980, dhe se kanë marrë pjesë në rezistencën kundër talibanëve dhe Al-Kaidës në vitet 1990.

Abdullahu premton transformim politik, thelbi i të cilit është të ndryshojë formën e qeverisjes pesëvjeçare të Afganistanit. Ai do që t’i japë forcë nivelit lokal me guvernator të zgjedhur, me kryetar bashkie dhe administratorë lokalë.

Abdullahu thotë se e di “se si duhet bërë paqe” dhe mendon se “kushtet për të bërë paqe janë më të mira sot, sesa 10 vjet më parë”. Por, në të njëjtën kohë, thotë ai, një gjë e tillë kërkon mirëkuptim nga të gjitha anët.

Shtetet e Bashkuara dhe vendet tjera të NATO-s kanë dërguar trupa shtesë në Afganistan për t’i ndihmuar forcat e Qeverisë që t’i mbrojnë zgjedhjet nga sulmet e mundshme të militantëve.

XS
SM
MD
LG