Ndërlidhjet

Ndotja e ambientit në Kosovë tejkalon normat e lejuara evropiane, ndërkohë që rezultatet, të cilat i posedon Agjencia e Kosovës për Mbrojtjen e Mjedisit, tregojnë se vetëm në Prishtinë këto norma tejkalohen për 3 deri në 6 herë më shumë, sesa ato të lejuarat.

Kështu thotë Ilir Morina, kryeshef ekzekutiv i kësaj agjencie, i cili thekson se ekziston një numër i shkaktarëve që ndikojnë negativisht në ndotjen e ambientit.

Por, sipas tij, termocentralet e Korporatës Energjetike të Kosovës, me lirimin e helmeve, i tejkalojnë normat e lejuara dhe ndikojnë drejtpërsëdrejti në ndotjen e ambientit.

“KEK-u raporton te ne çdo muaj. ‘Kosova A’ kalon 4-6 herë normat e lejuara evropiane; ‘Kosova B’ 3 herë, e sidomos pluhuri, shkarkimi i hirit që bëhet përmes tymit”, shpjegon Morina.

Ai thotë se në ndotjen e ajrit kontribuojnë edhe automjetet, megjithëse, sipas Morinës, në këtë drejtim ka disa përmirësime, duke marrë parasysh vendimin e autoriteteve për të mos lejuar regjistrimin e automjeteve më të vjetra se tetë vjet.

Ndërkaq, Zeqir Veselaj, ekspert për çështje të ambientit dhe profesor në Universitetin e Prishtinës, vlerëson se ndotësi më i madh i ambientit në Kosovë është ndërmarrja për prodhimin e nikelit “Feronikeli”. Ai kritikon institucionet qeveritare për neglizhimin e kësaj çështjeje.

“Shkalla e ndotjes që e liron ‘Feronikeli’ është shumë më e rëndë se ajo që e liron KEK-u, sepse aty lirohen metale të rënda që janë shumë problematike dhe të dëmshme, me efekte shumë negative për shëndetin e njeriut”, thekson Veselaj.

Ai thotë se KEK-u, ‘Feronikeli’ dhe industritë e ngjashme nuk e bëjnë monitorimin e ndotësve të ajrit. Por, sipas Veselajt, këtë nuk e bëjnë as autoritetet kompetente për këtë punë.

Zoti Morina, megjithatë, pohon të kundërtën.

“Gjendja mjedisore në përgjithësi në Kosovë është në përmirësim, nuk është alarmante dhe nuk e rrezikon shëndetin e popullatës. Është nën kontroll të Ministrisë së Ambientit dhe nën monitorimin e Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit”, thotë Morina.

Sipas tij, Kosova tashmë është pajisur me një stacion modern për matjen e cilësisë së ajrit dhe pritet që muajin e ardhshëm të publikohen të dhënat zyrtare lidhur me nivelin e ndotjes së ambientit në Kosovë.

Qytetarët, ndërkaq, janë të mendimit se ndotja e ajrit është në nivel të lartë.
Faton Salihu, nga Prishtina, thotë se nuk është i kënaqur me kujdesin e zyrtarëve institucionalë për mbrojtjen e mjedisit.

“Mendoj se ndotja e ambientit është një problem shumë serioz dhe ajo çka na shqetëson shumë, është se nuk ka kurrfarë mbrojtjeje konkrete nga ana e institucioneve”, thotë Fatoni.

Edhe profesor Veselaj vlerëson se zonat urbane janë më të rrezikuarat sa i përket ndotjes së ambientit.

“Për zonat urbane nuk mund të flasim për ajër të pastër, sepse të gjitha këto shkarkime nuk japin hapësirë që qytetarët të thithin ajër të pastër. Mjedisi është një sektor që kushton për ta trajtuar mirë. Seriozisht, duhet pasur resurse financiare, të cilat janë shumë të limituara”, shprehet Veselaj.

Çështja e ndotjes së ajrit në Kosovë ka kohë që është temë debatesh nga më të ndryshmet dhe kjo temë është dëgjuar të përmendet më së shpeshti në diskutimet për ngritjen e një termocentrali të ri dhe standardeve që ai duhet t’i përmbushë për të qenë në pajtim me normat ndërkombëtare.
  • 16x9 Image

    Ariana Kasapolli - Selani

    Ariana Kasapolli - Selani ka lindur më 15.04.1980 në Prishtinë. Shkollimin fillor, të mesëm dhe universitar e ka ndjekur në Prishtinë, ku edhe ka diplomuar në Fakultetin e Gazetarisë. Si korrespondente e Radios Evropa e Lirë punon që nga viti 2009. Është e martuar dhe ka tre fëmijë.

XS
SM
MD
LG