NdërlidhjetSipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, antibiotikët për 60 vjet me radhë kanë qenë parandaluesit kryesorë të sëmundjeve të ndryshme. Megjithatë, shumë antibiotikë tashmë kanë humbur efikasitetin dhe ka lindur nevoja e kërkimeve të reja alternative për zëvendësimin e tyre.


Por, në Kosovë, antibiotiku vazhdon të jetë bari më i preferuar për trajtimin, madje edhe të ftohjeve më të lehta. Ky bar shitet në pjesën më të madhe të farmacive pa pasur recetën e mjekut.

Këtë përvojë e ka edhe Flutura Kastrati, qytetare.

“Më ndodh shpeshherë, ose e harroj recetën në shtëpi, ose s’kam kohë ta dërgoj fëmijën te mjeku. Tash jam mësuar për çka ankohet fëmija dhe pa problem e marr antibiotikun në barnatore”,
shprehet Kastrati.

Edhe Fllanza Berisha, qytetare, gjithashtu thotë se në farmaci mund të blihet pa recetë çfarëdo lloj bari.

“Zakonisht konsultohem me mjekun, por e di që në barnatore merret lirisht pa recetë bari
”, thotë Berisha.

Ka edhe të atillë që, megjithatë, parapëlqejnë të konsultohen fillimisht me mjekun rreth përdorimin e antibiotikut.

Një prej tyre është Ferdane Bellopoja, e cila thotë:

“Gjithmonë i marr me recetë të mjekut, edhe antibiotikun edhe krejt barnat. Pa recetë nuk marr barna dhe nuk kam tentuar asnjëherë të shkoj në farmaci të blej barna pa rekomandimin e mjekut”.


Por, Gyner Maksuti, farmacist në Prishtinë, thotë se në farmacitë e vendit nuk shiten antibiotikët pa recetë, përpos në disa raste specifike.

“Nuk jepet, vetëm në disa raste specifike. Mirëpo, në barnatoret e qytetit, në Prishtinë nuk ka ndodhur të jepet antibiotiku pa recetë, për shkak të efekteve anësore, alergjisë për shembull. Përndryshe nuk e preferojmë”,
shpjegon Maksuti.

Përdorimin e shpeshtë të antibiotikëve, pa recetë të mjekut, e kundërshtojnë autoritetet shëndetësore.

Faik Hoti, zëdhënës në Ministrinë e Shëndetësisë, thotë se së shpejti do të nxirret ligji që do të vërë sanksione rreth mënyrës së përdorimit të antibiotikëve.

“Dhjetë vjet pas përfundimit të luftës, Ministria e Shëndetësisë ka arritur të nxjerrë udhëzimin administrativ për recetën dhe për dokumentacionin unik shëndetësor, ku precizohet qartë se barnat do të jepen që nga viti i ardhshëm vetëm me recetë të mjekut, sepse deri tash kanë mund të merren pa recetë”, sqaron Hoti.

Sipas Hotit, pas punës njëvjeçare nga ana e Ministrisë së Shëndetësisë është bërë testimi në Qendra të Mjekësisë Familjare dhe, si rrjedhojë e kësaj, do të shkohet edhe me implementimin e dhënies së antibiotikëve vetëm me recetë dhe përfundimisht do të vendoset një rregull, sa i përket kësaj çështjeje.
  • 16x9 Image

    Ariana Kasapolli - Selani

    Ariana Kasapolli - Selani ka lindur më 15.04.1980 në Prishtinë. Shkollimin fillor, të mesëm dhe universitar e ka ndjekur në Prishtinë, ku edhe ka diplomuar në Fakultetin e Gazetarisë. Si korrespondente e Radios Evropa e Lirë punon që nga viti 2009. Është e martuar dhe ka tre fëmijë.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG