Ndërlidhjet

Mijëra pensionistë e humbën të drejtën e pensionit


Fotografi ilustruese

Më se 43 mijë pensionistë e kanë humbur të drejtën e pensionit, pasi nuk janë paraqitur çdo gjashtë muaj, siç kërkohet nga autoritetet, thonë zyrtarët në Ministrinë e Punës dhe të Mirëqenies civile. Përfaqësues të pensionistëve thonë se kontrolli i pensionistëve duhet të bëhet, por ai duhet t'u përshtatet edhe pensionistëve.Pensionistët e Kosovës, të cilët nuk janë paraqitur çdo gjashtë muaj në qendrat regjionale administrative, kanë humbur të drejtën e marrjes së pensionit, nën dyshimin se kanë ndërruar jetë.

Kështu thotë Behxhet Gaxhiqi, këshilltar politik i ministrit për çështje sociale.

Sipas Gaxhiqit, numri i pensionistëve, të cilët kanë ngelur pa pensione gjatë muajit nëntor dhe dhjetor të vitit të kaluar, është 42 mijë e 628 persona.

Në muajin nëntor dhe dhjetor janë suspenduar 42 mijë 628 pensionistë, si rezultat i mosparaqitjes së tyre në afatin kohor që të dëshmohen se janë në jetë”.

“Ka qenë suspendim i përkohshëm dhe të gjithë ata që janë paraqitur pas ndërprerjes së pensioneve, kanë hyrë në lista për pensione dhe ka vazhduar procedura e rregullt”,
thotë Gaxhiqi.

Mirëpo, Shefqet Mustafa, kryetar i Organizatës Komunale të Pensionistëve, thotë se pensionistët përballen me probleme të natyrave të ndryshme.

Një ndër to është edhe largimi i tyre nga lista për marrjen e pensioneve. Sipas Mustafës, pensionistët janë të sëmurë të shtyrë në moshë dhe nuk kanë mundësi që çdo gjashtë muaj të paraqiten në qendrat përkatëse.

Ndodh që të mos jenë në gjendje që të mund t’i përgjigjen kësaj kërkese. Për këtë, Mustafa shpjegon:

“Ky problem daton që moti. Ka pasur dhe ka probleme serioze. Ka gjasa që mund të keqpërdoret pensioni, por është e vërtetë një gjë - që për pensionistët zgjidhja e tillë nuk është e pranueshme dhe e mundshme”.

“Njerëzit janë të sëmurë të shtyrë në moshë dhe nuk kanë mundësi të paraqiten çdo gjashtë muaj. E, ndonjëherë mund të jenë në situatë që nuk munden t’i përgjigjen kësaj kërkese”.

“Ne kemi biseduar me udhëheqësit e departamenteve gjegjëse që të gjejmë një mënyrë të kenë evidenca, por të jetë edhe e tillë që u përgjigjet edhe pensionistëve”.


Selvete Bala, pensioniste, është 83-vjeçare. Procedura, të cilën duhet ndjekur për marrjen e pensionit, siç thotë ajo, është shumë e lodhshme dhe e papërshtatshme për moshën e saj.

“83 vjet i kam, jam e sëmurë, e po më duhet të pres në radhë derisa t’më vijë radha, mandej po paraqitem”
, tregon Bala.

Sipas Ligjit për Pensione, personat që kanë mbushur 65 vjeç marrin nga 45 euro në muaj, ndërsa që nga janari i vitit të kaluar, pensionistët kontribut-dhënës marrin nga 80 euro në muaj.
  • 16x9 Image

    Ariana Kasapolli - Selani

    Ariana Kasapolli - Selani ka lindur më 15.04.1980 në Prishtinë. Shkollimin fillor, të mesëm dhe universitar e ka ndjekur në Prishtinë, ku edhe ka diplomuar në Fakultetin e Gazetarisë. Si korrespondente e Radios Evropa e Lirë punon që nga viti 2009. Është e martuar dhe ka tre fëmijë.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG