Ndërlidhjet

Viti i parë


Presidenti Barak Obama dhe zonja e parë Mishell, 20 janar 2009.

Një vit që prej se është betuar si president i Shteteve të Bashkuara, Barak Obama përballet me vlerësime të ndryshme të ekspertëve dhe mediave ndërkombëtare mbi sukseset që ai ka arritur gjatë vitit të tij të parë në këtë funksion. Pothuajse i përgjithshëm është vlerësimi se kjo periudhë nuk ka qenë fare e lehtë.Me të marrë detyrën, presidenti amerikan është përballur me jo pak sfida gjatë 2009-ës.

Në mesin e tyre ishte edhe mbyllja e qendrës së paraburgimit në Guantanamo, rimëkëmbja ekonomike, vendimi për të tërhequr trupat nga Iraku deri në gusht të 2010-ës, vendimi për të shtuar trupat në Afganistan, reformat në sistemin e kujdesit shëndetësor, ndryshimet klimatike, Irani, Lindja e Mesme në përgjithësi dhe shumë sfida të tjera.

Për angazhimin e tij, ai është shpërblyer me Çmimin Nobel për Paqe.

"Shpresa për ndryshime" vazhdon të jetë motoja kryesore e presidentit amerikan, me të cilën ai edhe fitoi mbështetjen e votuesve në 2008-ën.

Barak Obama është inauguruar si president i Shteteve të Bashkuara më 20 janar 2009.(A.V.)

XS
SM
MD
LG