Ndërlidhjet

Kush nuk po jep informacione për të pagjeturit?


Fotografitë e personave të pagjetur (Foto arkiv)

Organizatat për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, së fundi kanë konstatuar se çështja e zgjidhjes së personave të pagjetur po ngec për faktin se siç konsiderojnë ata, edhe Qeveria e Serbisë, po ashtu edhe ajo e Kosovës, nuk po japin informacione të duhura për këta persona.

Por, zyrtarët e institucioneve të Kosovës dhe ata të Beogradit ia hedhin fajin njëra palë tjetrës për mosgatishmëri të dhënies së informacioneve.

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Ramë Manaj, thotë se Qeveria e Serbisë është ajo e cila nuk po i jep informacionet që i ka për personat e pagjetur.

Ndërsa, siç shprehet Manaj, ata që nuk kanë informacion, nuk kanë çka të japin.

“Informacionet nuk mund t’i japë ai që nuk i ka. Qeveria e Kosovës ka kaq informacione - informacione të tjera nuk ka, ndërsa është qartë e kuptueshme se qeveria serbe i ka të gjitha informacione për numrin më të madh të njerëzve, për fatin e të cilëve nuk dihet tash e 11 vjet”,
thotë Manaj.

Por, ndryshe shprehet kryetari i komisionit të Qeverisë së Serbisë për personat e pagjetur, Velko Odaloviq. Ai thotë se përmes mekanizmit të Grupit Punues, në kuadër të dialogut në mes të Beogradit dhe Prishtinës, delegacioni i Beogradit ka dhënë disa qindra dokumente dhe informata lidhur me personat e pagjetur.

“Ajo që absolutisht është e saktë, është se të gjitha dokumentet, të cilat i kemi poseduar, i kemi parashtruar në mbledhjet e Grupit Punues, përmes Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq dhe delegacionit të Prishtinës”.


“Pjesa më e madhe e atyre informatave është verifikuar edhe në bazë të zgjidhjes së mjaft rasteve”,
thotë Odalloviq, duke shtuar se që nga momenti kur Grupi Punues është duke funksionuar, tash e katër vjet, janë zgjidhur mbi 1500 raste të personave të pagjetur nga hapësira e Kosovës.

Nënat e personave të pagjetur (Foto nga arkivi)

“Po e përsëris se pjesa më e madhe e rasteve që janë zgjidhur, janë duke iu falënderuar informatave që ne kemi dhënë ose përmes veprimeve të drejtpërdrejta, siç kanë qenë gjetjet e varrezave masive në rrethinën e Beogradit, do të thotë në Batajnicë, Petrovo-Selo dhe Peruqa”.

“Pra, ta akuzosh Beogradin se nuk po bashkëpunon, është thjesht e pasaktë dhe nuk po e kuptoj se si dikush që i ka gjithë këto informacione, mund ta bëjë këtë”
, shprehet Odalloviq .

Odalloviq shtoi se një pjesë e madhe e dokumenteve të KFOR-it ende nuk është dorëzuar, por ajo që, sipas tij, mbetet brengosëse, është se nuk ka informata dhe të dhëna, të cilat do të duhej t’i parashtrojë pala nga ana e Prishtinës lidhur me informacionet, që eventualisht mund të gjenden në arkivat e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Nga ana tjetër, zëvendëskryeministri Manaj thotë se Beogradi zyrtar, çështjen e të zhdukurve që është një çështje krejtësisht humane, e ka shndërruar në çështje politike.

“Fatkeqësisht del e konfirmuar bindja se qeveria serbe problemin e të zhdukurve të luftës së viti 1998/’99, e ka krijuar edhe me motive politike dhe e mban më tutje me synime dhe motive politike”
, thekson Manaj.

Njëjtë pohon edhe kryesuesi i Këshillit Koordinues të Asociacioneve të Familjarëve të të Zhdukurve, Haki Kosumi.

Sipas Kosumit, Qeveria e Serbisë nuk jep informacione për të pagjeturit nga Kosova, pasi që, siç thotë ai, Beogradi dëshiron ta fshehë krimin e organizuar.

“Ato të dhëna i mbajnë dhe i ruajnë me xhelozi. Është obligim i tyre t’i ruajnë ato, ngase në këtë mënyrë ata mundohen ta fshehin krimin e bërë këtu dhe normalisht që mundohen t’i ikin përgjegjësisë, me të cilën do të duhej të ngarkoheshin”,
deklaron Kosumi.

Megjithatë, Kosumi kërkon që përfaqësuesit e qeverisë, në bashkëpunim me faktorin ndërkombëtar, t’i shtojnë përpjekjet për identifikimin dhe zbardhjen e personave që mungojnë.

Kosumi thekson se nuk mjafton vetëm të thuhet se janë duke u bërë përpjekje në këtë drejtim.

“Vërtet, nuk është duke u bërë sa duhet dhe nuk mjafton të thuhet se do të bëhet, po bëhet, por duhet shumë më tepër veprim për të arritur rezultate, për të arritur tejkalimin e kësaj gjendjeje të rëndë, në të cilën jeton një pjesë e madhe e qytetarëve të Republikës së Kosovës”
, përfundon Kosumi.

Sipas të dhënave të Komitetit të Kryqit të Kuq Ndërkombëtar, aktualisht në Kosovë figurojnë 1860 persona të pagjetur, shumica prej tyre kosovarë, por edhe të nacionaliteteve të tjera.
  • 16x9 Image

    Arton Konushevci

    Arton Konushevci merret me gazetari që nga viti 2001. Në vitin 2007 ka filluar të punojë si korrespondent i Radios Evropa e Lirë. Jeton në Prishtinë, është i martuar dhe ka dy fëmijë.

XS
SM
MD
LG