Ndërlidhjet

Forcat e KTK-së të gatshme për sulm në Bani Valid

  • RFE /RL

Këshilli Tranzicional Kombëtar (KTK) i Libisë, që praktikisht është qeveri e përkohshme e këtij vendi, thotë se kanë dështuar negociatat me luftëtarët lojalistë ndaj sunduesit të përmbysur, Muamer Gadafi, në qytetin Bani Valid, që është selia e fundit e tyre.

Abudallah Kanshil, shefi i negociatorëve të Këshillit Tranzicional Kombëtar, thotë se bisedimet me liderët fisnorë në këtë qytet, përfunduan të dielën dhe se nuk do të vazhdojmë.

Ja se çka u përgjigj Kanshil në pyetjen e gazetarëve lidhur me negociata:

Nuk kam asgjë për t’ju ofruar në këtë moment dhe shpresoj se këto brigada në Bani Valid do të largohen së shpejti”, tha Kanshil.

Mijëra luftëtarë kundër Gadafit e kanë rrethuar qytetin Bani Valid, ku raportohet se gjendet njëri nga djemtë e Gadafit.

Herët në mëngjes, forcat kundër Gadafit kanë avancuar në pozitat 15 kilometra larg qytetit Bani Valid, kështu që qendra e qytetit mund të arrihej me artilerinë e tyre të rëndë.

Civilët që largoheshin nga ky qytet thoshin se shumica e forcave të Gadafit ishin larguar, duke e marrë me vete armatimin e rëndë dhe ishin vendosur në një terren kodrinor të afërt. Por, këto raporte nuk kanë mundur të konfirmohen në mënyrë të pavarur.

Megjithatë, qyteti mbetet bazë e forcave për Gadafin, që janë ende aty.

Shefi i negociatorëve të Këshillit Tranzicional Kombëtar, Abdullah Kanshil, tha se mendohej se vetë Gadafi dhe pjesa më e madhe e familjes së tij, ishin në qytetin Bani Valid, kohëve të fundit.

Por, ai nuk e ka specifikuar se kur Gadafi ishte në këtë qytet.

Musa Ibrahim, zëdhënës i Gadafit, ka thënë se liderët fisnorë, lojalë ndaj regjimit të mëparshëm në Bani Valid, nuk do të dorëzohen kurrë.

Një gjë mund t’ju siguroj: Bani Valid sështë qytet i madh, qytet ku janë të vendosura fiset më të mëdha në Libi, që e kanë shpallur besnikërinë ndaj liderit Gadafi dhe ata kanë refuzuar të gjitha qasjet për negociata me Këshillin Tranzicional”, tha Musa Ibrahim.

Nga ana tjerët, Ahmed Bani, zëdhënës ushtarak i Këshillit Tranzicional Kombëtar, tha se tash duket i paevitueshëm një sulm i përgjithshëm ushtarak ndaj trupave të Gadafit dhe luftëtarëve fisnorë pro-Gadafit, në qytetin Bani Valid.

Dëshiroj ta konfirmoj për familjet tona dhe për komunitetin ndërkombëtar se Bani Valid do të çlirohet tërësisht, derisa luftëtarët tanë janë të vetëdijshme për detyrat e tyre”, tha zëdhënësi Ahmed.

Ali Saleh, pjesëtarë i luftëtarëve kundër Gadafit, thotë se njësia e tij po e pret urdhrin për nisjen e sulmit.

Situata është shumë e qetë. Ne po presim për vendim nga Këshilli Tranzicional Kombëtar, për të hyrë në Bani Valid, me dëshirë të Zotit.
Situata është shumë e qetë. Ne po presim për vendim nga Këshilli Tranzicional Kombëtar, për të hyrë në Bani Valid, me dëshirë të Zotit”, tha Ali Saleh.

Sad Gadafi, njëri nga djemtë e liderit të përmbysur, ka shpallur se është “neutral”, por thotë se është “i gatshëm për të ndihmuar arritjen e armëpushimit me negociata”.

Për dështimin e negociatave gjatë fundjavës, ai e ka fajësuar fjalimin “agresiv” të vëllait të tij, Saif al-Islam, të transmetuar javën e kaluar.

Saif al-Islam dhe babai i tij, Muamer Gadafi, janë të kërkuar nga Gjykata Ndërkombëtare Penale, të akuzuar për krime kundër njerëzimit, gjatë kryengritjes gjashtë mujore në Libi, kundër regjimit të Muamer Gadafit. (f. b.)
XS
SM
MD
LG