Ndërlidhjet

Kriza e borxheve kërcënon “idealet evropiane”


Ka nisur të mërkurën një samit vendimtar i liderëve të Bashkimit Evropian në Bruksel, i cili ne qendër të diskutimeve ka shqyrtimin e modaliteteve për zgjidhjen e krizës së borxheve në Eurozonë.

Liderët evropianë synojnë të finalizojnë një plan që përfshin shlyrjen e borxhit grek dhe ngritjen e kapitalit për bankat e dobësuara evropiane.

Plani do të fuqizonte gjithashtu fondin ndihmës për Eurozonën.

Kryeministri grek, George Papandreu, u tha gazetarëve në arritjen e tij në samit se po rrezikohet ideja e integrimit evropian.

“Sfida jonë sot nuk është vetëm shpëtimi i euros, por ka të bëjë më shumë me ruajtjen e idealeve të cilat i çmojmë aq shumë në Evropë: paqen dhe bashkëpunimin ndërmjet shteteve tona, kohezionin social dhe solidaritetin-pa paragjykime, ndërmjet popujve tanë”, theksoi ai.

Më herët gjatë ditës, kancelarja gjermane, Angela Merkel, fitoi mbështetjen e fuqishme të parlamentit gjerman për planin e rritjes së fuqisë së fondit 440 miliardë eurosh.

Sidoqoftë, Merkel tha se kanë mbetur ende shumë probleme që duhet trajtuar.
XS
SM
MD
LG