Ndërlidhjet

Tadiq kërkon nga serbët e Kosovës ta zbatojnë marrëveshjen për kufijtë


Presidenti serb, Boris Tadiq u ka bërë thirrje serbëve të pjesës veriore të Kosovës që t’i largojnë barrikadat, një veprim që mund ta ndihmojë Serbinë në largimin e një pengese kryesore për marrjen e status kandidatit me 9 dhjetor, njofton agjencia e lajmeve Reuters.

Tadiqi gjithashtu ka kërkuar që të zbatohet marrëveshja e arritur në Bruksel ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, për kontrollet kufitare.

Ai tha se zgjidhja e arritur në Bruksel, nën mbikëqyrjen e Bashkimit Evropian, nuk ishte idealja, por se ai e mbështetë plotësisht marrëveshjen për kufijtë.

“Ne kemi arritur atë që është e mundshme për momentin”, ka thënë Tadiq para gazetarëve në Berlin.

Bashkëpunimi ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit konsiderohet si kusht për fillimin e procesit të Serbisë drejt Bashkimit Evropian

Tadiq tha se marrëveshja e kufijve është e limituar në shtrirje, pasi nuk përfshinë njohjen e simboleve të shtetit të Kosovës.

“Kjo zgjidhje nuk përmban simbolet e shtetësisë së të ashtuquajturit shtet i Kosovës. Nuk ka asnjë simbol shtetëror e nuk do të ketë as zyrtarë doganorë të Kosovës që do t’i kryejnë detyrat e veta. Ata nuk do të jenë vëzhgues”, ka thënë Tadiq.

Më këtë zgjidhje, vazhdon Tadiq, Beogradi ka arritur të krijojë një situatë shumë më të mirë se vite më parë.
XS
SM
MD
LG