Ndërlidhjet

Komiteti për politikë të jashtme i Parlamentit Evropian me shumicë të madhe, 54 vota dhe vetëm 6 kundër, ka miratuar të martën raportin e raportueses Ulrike Lunaçek për Kosovën, me të cilin u bëhet ftesë 5 vendeve anëtare të BE-së që nuk e kanë njohur Kosovën, që ta bëjnë këtë.

Raporti po ashtu kërkon shpërbërjen e strukturave paralele në veri të Kosovës, ndërkaq nga Këshilli dhe Komisioni Evropian kërkon po ashtu që të arrihen marrëveshje kontraktuale në mes të BE-së dhe Kosovës.

Por, raporti ka edhe shumë kritika për autoritetet e Kosovës...

Kritika më e ashpër është ajo për mungesën e gatishmërisë për të dënuar përgjegjësit për parregullsi në zgjedhje.

Sa u përket zgjedhjeve të vitit 2010, në këtë raport, që do të bëhet edhe rezolutë në muajin mars , bëhet ftesë për hetime të mirëfillta të parregullsive në zgjedhje dhe për dënimin e përgjegjësve për mashtrime në procesin zgjedhor.

Po ashtu, opozitës dhe qeverisë u bëhet ftesë që të përshpejtojnë diskutimet dhe adaptimin e një ligji zgjedhor, në mënyrë që të pamundësohen parregullsitë në zgjedhjet e ardhshme.

Ulrike Lunaçek, raportuese për Kosovën në Parlamentin Evropian, pas votimit të së martës shprehu kënaqësi për mbështetjen e madhe qe mori ky raport dhe tha se është e rëndësishme që u është përsëritur ftesa vendeve që nuk e kanë njohur Kosovën, që ta bëjnë një gjë të tillë.

Ajo tha se e rëndësishme është edhe ftesa që i bëhet Komisionit Evropian për të përshpejtuar procesin e dialogut të vizave me Kosovën, pasi që, sipas saj, Kosova në këtë aspekt është vonuar shumë deri më tani.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG