Ndërlidhjet

Vetëm Plani i Ahtisarit për veriun

  • RFE /RL

Ligjvënësit kosovarë - foto nga arkivi

Dokumenti i Ahtisarit mbetet oferta e vetme që institucionet e Kosovës ofrojnë për zgjidhjen e çështjes së veriut.

Normalizimi i gjendjes në veri, që nënkupton organizimin e zgjedhjeve komunale, vendosjen e rendit dhe ligjit atje, si dhe formimin e komunës së re të Mitrovicës së veriut, janë përcaktuar nga Grupi Ndërkombëtar Drejtues si parakushte për t’i dhënë fund mbikëqyrjes ndërkombëtare të pavarësisë deri në fund të këtij viti.

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Jakup Krasniqi thotë se janë të papranueshme të gjitha propozimet për zgjidhjen e çështjes së veriut e të cilat janë në kundërshtim me Pakon e Presidentit Ahtisari, mbi bazën e të cilit ishte shpallë edhe pavarësia e Kosovës në koordinim me aleatët perëndimorë.

Ne jemi të vetëdijshëm që plani i presidentit Ahtisari që është miratuar, si edhe ligjet e miratuara në Kosovë, ofrojnë zgjidhjen më të mundshme dhe optimale për të drejtat dhe liritë e komuniteteve pakicë në Kosovë. Është plani i Ahtisarit dhe plan tjetër për integrimin e komuniteteve në jetën institucionale të Republikës së Kosovës nuk ka nevojë të ketë”, thotë kryetari i Kuvendit, Krasniqi.

Në mbështetje të zbatimit të Pakos së Ahtisarit me të gjitha obligimet që kanë mbetur për t’i dhënë fund mbikëqyrjes ndërkombëtare, Kuvendi i Kosovës pritet që nesër, të miratojë një rezolutë me anë të cilës do të zotohet për kryerjen e të gjitha obligimeve nga ky dokument.

Rezoluta është propozuar nga Grupi Parlamentar i PDK-së dhe është mbështetur nga shumica e partive parlamentare.

Por, kjo rezolutë nuk është mbështetur nga Lëvizja Vetëvendosje.

Shefi i Grupit Parlamentar të Vetëvendosjes, Visar Ymeri thotë se një prej arsyeve pse ky subjekt politik nuk e mbështetë këtë rezolutë është fakti se Kuvendi nuk ka nevojë për zotime, por duhet të kryej punën e vet sipas Kushtetutës.

Ndërkaq, paralajmërimet e ndryshme për zgjidhje të veçanta për veriun, Ymeri i konsideron të rrezikshme dhe të papranueshme.

Shtetin e Kosovës nuk mund ta ndërtojmë sipas dëshirave të Serbisë, pasi që nëse e ndërtojmë sipas dëshirave dhe tekave të Serbisë, atëherë nuk do të kemi shtet. Rrjedhimisht kjo që po flitet tash e që është folur për një kohë për veriun e Kosovës, natyrisht që po ta zbërthejmë në terme konkrete përfundon në një fjali të vetme, e ajo është një status i veçantë për veriun e Kosovës i cili do të ishte autonom nga funksionimi politik e financiar nga pjesa tjetër e Kosovës. Ne jemi absolutisht kundër kësaj siç kemi qenë kundër ndarjes etnike që i është bërë Kosovës me Planin e Ahtisarit”, thekson Ymeri.

Në anën tjetër, ministri për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, Goran Bogdanoviq i ka thënë Radios Evropa e Lirë se veriu mbetet çështje aktuale dhe e ndërlikuar ku ende ka barrikada nëpër rrugë, por zgjidhjet, sipas tij duhet të gjinden vetëm përmes dialogut.

Ai thotë se serbëve nuk u intereson fakti që institucionet synojnë përmbylljen e fazës së mbikëqyrjes ndërkombëtare.

Grupi Ndërkombëtar Drejtues, sipas tij, përbëhet nga vendet e Kuintit dhe ato që e kanë njohur Kosovën dhe si i tillë nuk parashohin Rezolutën 12 44 të Kombeve të Bashkuara të cilën Serbia e konsideron si valide.

Ai para së gjithash pret që për veriun të shqyrtohet plani i presidentit të Serbisë, Boris Tadiq, duke parashikuar një kohë më të gjatë për gjetjen e një zgjidhje të pranueshme për të gjithë sesa që institucionet e Kosovës e mendojnë aktualisht.

Fatkeqësisht është iluzion të pritet që kaq shpejt mund të vijmë deri te zgjidhja e këtij problemi”, thekson Bogdanoviq.

Sidoqoftë oferta përmes Pakos së Ahtisarit mbetet si kundërpërgjigja e vetme që Prishtina zyrtare ka në raport me të gjitha propozimet që deri më tani kanë ardhur për veriun nga Beogradi, nisur nga ato për ndarje e deri te plani katër pikësh i presidentit serb Boris Tadiq, me të cilin ai përpiqet që këtë pjesë të Kosovës ta nxjerr si territor autonom me lidhje të posaçme me Serbinë.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG