Ndërlidhjet

Homsi - epiqendër e revolucionit dhe shtypjes


Protestat kundër Bashar Al-Asadit
Për të vazhduar sulmet që tashmë kanë vrarë qindra persona vetëm në një javë, forcat siriane të sigurisë kanë hedhur sërish mortaja dhe raketa në qytetin e Homsit.<br /> <br /> Bombardimet janë pjesë e rëndësishme e presidentit Bashar al-Asad për të shtypur kryengritjet kundër regjimit të tij, që tashmë kanë hyrë në muajin e 11-të.<br /> <br /> <div class="tag_image tag_image5 floatRight" contenteditable="false" mode="img|enlarge|9A056614-47BD-43FE-A49A-7830592B88C9.jpg|5|floatRight|||0"> <img src="http://gdb.rferl.org/9A056614-47BD-43FE-A49A-7830592B88C9_w270.jpg" />Pas sulmeve në Homs...</div> Kryeqyteti i provincës më të madhe të <strong><a href="http://www.evropaelire.org/content/article/24465903.html" target="_blank">Sirisë,</a></strong> Homs, është bërë skena qendrore e kryengritjeve, çfarë i bën disa vëzhgues të besojnë se shumë shpejt mund të rrëshqasë në luftë civile. Por, çfarë është ajo që e ka bërë qytetin prej afro 1.5 milion banorësh të jetë epiqendër e betejës për Sirinë?<br /> <br /> Analistët thonë se një pjesë e saj ka të bëjë me çështjen sektare. Qytetin e përbën një shumicë sunite, ndërsa regjimi i Asadit ngërthen alavitë.<br /> <br /> Shashank Joshi, specialist për Lindjen e Mesme në Institutin e Londrës, thotë se rëndësia e qytetit rrjedh edhe nga frika e besnikëve të Asadit se vendi mund të bëhet zonë e çliruar – ngjashëm si Bengazi gjatë kryengritjeve në Libi – ku do të krijohej qeveria alternative dhe ku forcat e opozitës do të mund të armatoseshin dhe trajnoheshin.<br /> <div class="without_quote"> <div class="without_innerQuote"> <a href="http://www.evropaelire.org/content/article/24476534.html" target="_blank">Moska ndërmjetëson krizën në Siri </a></div> </div> <br /> <em>“Ata nuk duan që Homsi, qyteti i tërë, të arrijë në pikën kur do të dilte tërësisht nga duart e qeverisë. Andaj, ata më mirë përdorin forcën për ta ndaluar një gjë të tillë, sesa të rrinë duarkryq dhe të lënë situatën t’iu rrëshqasë nga duart</em>”, thotë Joshi.<br /> <br /> Qyteti ka qenë vatër e rebelimit që nga ditët e para të kryengritjeve.<br /> <br /> Pranverën e kaluar, banorët vërshuan në sheshin e Orës së Vjetër, ashtu si egjiptianët në Sheshin Tahrir. Por, sirianët u përballën me një goditje brutale të qeverisë, e cila u shndërrua në rrethim për gati një vit.<br /> <br /> Kjo e ka bërë Homsin simbolikë të revolucionit, me numrin më të madh të viktimave - rreth 6,000 sosh.<br /> <br /> <div class="tag_image tag_image5 floatLeft" contenteditable="false" mode="img|enlarge|A45FA001-54FA-4417-9539-A75C53815A20.jpg|5|floatLeft|||0"> <img src="http://gdb.rferl.org/A45FA001-54FA-4417-9539-A75C53815A20_w270.jpg" />Në përpjekje për të gjetur strehim pas sulmeve në Homs, ku u vranë së paku 67 civilë...</div> Forcat e Asadit e kanë të vështirë ta qetësojnë atë, pasi ka një topografi të komplikuar.<br /> <br /> Për më tepër, beteja ka shumë gjasë të rrëshqasë edhe në konflikt sektar. Shumica sunite e Homsit, e cila ka qenë shtyllë kurrizore e kryengritjeve, ndan qytetin me një komunitet të madh të alavitëve. Një cikël vrasjesh ka ndodhur edhe për motive hakmarrjeje.<br /> <br /> Joshi e quan Homsin një mikro-kozmos të ndarjeve sektare në Siri.<br /> <br /> <em>“Homsi u ekspozohet dinamikave të njëjta që do të mund t’i shihnim me zgjerimin e luftës civile - veçanërisht forcimit të ndarjeve konfesionale, forcimit të idesë që u përkasin sekteve të ndryshme”</em>, thekosn Joshi.<br /> <br /> Kima Jusuf është nga Homsi, ndërsa tani jeton në Pragë. Ajo thotë se e ka të vështirë të kontaktojë anëtarët e familjes së gjerë në Siri. Kima thotë se vendi i saj, dikur paqësor, ka ndryshuar tërësisht.<br /> <br /> <em>“Nuk mund t’i gjemë përmes telefonit. Nganjëherë takohemi në Facebook. E dimë se shumë prej tyre marrin pjesë në protesta, por ata nuk flasin në detaje. Ata kurrë nuk e kanë imagjinuar se do të jetojnë në një situatë të ngjashme si në Irak”</em>, thotë Kima.<strong>(v.t.)</strong>
XS
SM
MD
LG