Ndërlidhjet

EULEX merr rastin e Naser Kelmendit, e akuzon për krim të organizuar


EULEX, foto nga arkivi
EULEX, foto nga arkivi
Është liruar nga kosovarët e pastaj arrestuar nga evropianët.

Kështu vepruan të martën mbrëma policët e EULEX-it, të cilët pas lirimit të Naser Kelmendit nga paraburgimi, i vunë sërish prangat dhe e dërguan prapa për të dytën herë në qeli.

Vendimin e nxorën prokurorët e misionit evropian, të cilët gjetën arsye për ta mbajtur ende prapa grilave të shumëkërkuarin e Bosnjës dhe Hercegovinës, për krim të organizuar.

Pas skadimit të afatit prej 48 orë në paraburgim, Naser Kelmendin e liroi Gjykata Themelore e Prishtinës pak para orës 20 të martën mbrëma.

Arsyet e lirimit të tij ende nuk janë dhënë nga gjyqësori zyrtarish, mirëpo reagimi i EULEX-it ka qenë i menjëhershëm, pasi kanë lëshuar vet një urdhër tjetër arresti për Naser Kelmendin.

Françoise Lambert, nga EULEX-i i tha Radios Evropa e Lirë, se i dyshuari po hetohet përveç veprave që e ngarkon prokuroria e Bosnjës dhe Hercegovinës, edhe për një vepër të dyshuar të kryer në Kosovë.

“I dyshuari po hetohet, përveç veprave të tjera, edhe për krim të organizuar”, tha zyrtarja e lartë EULEX-it për medie Lambert.

Pas arrestimit dhe mbajtjes në paraburgim për 48 orë në bazë të një urdhër arresti ndërkombëtar, Gjykata Themelore e Prishtinës për rastin e Naser Kelmendit është dashur edhe të vendosë nëse ka bazë për ekstradimin e tij në Bosnjë e Hercegovinë.

Ai kërkohet nga autoritetet boshnjake për krim të organizuar dhe vepra tjera penale.

Kushtetuta e Republikës e ndalon ekstradimin e një shtetasi të Kosovës tek një shtet tjetër, i cili kërkon atë të dyshuar, dilemë kjo në të cilën EULEX-i nuk kishte zyrtarisht përgjigje gjatë tërë ditës.

Por kjo çështje është zgjidhur të martën mbrëma, kur avokati i të dyshuarit, Osman Cucoviq, tha për Radion Evropa e Lirë, se klienti i tij ka nënshtetësinë e Kosovës.

“Ai është qytetar i Kosovës, dhe kurrfarë ekstradimi nuk lejohet sipas Kushtetutës dhe ligjeve të Kosovës. Kështu që, ai është privuar nga liria jashtëligjshëm. Kosova nuk do ta dorëzoj assesi, sepse kjo do të paraqiste thyerje të Kushtetutës dhe ligjit”, pohoi ai.

Mirëpo, kjo nuk e ndaloi që menjëherë pas lirimit të tij, Naser Kelmendi të arrestohet prapë shumë shpejt, siç shpjegon Cucoviq.

“Zoti Kelmendi ka bërë dy hapa, jashtë ndërtesës së policisë, dhe aty e kanë prit policët e EULEX-it, ku ia dorëzuan vendimin e dytë, për 48 orë të tjera paraburgim”, tha Osman Cucoviq për Radion Evropa e Lirë.

Avokati mbrojtës shpjegoi edhe se lirimi i tij pas paraburgimit prej 48 orëve, policia e Kosovës e ka arsyetuar me një vendim që ka pranuar nga autoritetet gjyqësore, ku zoti Kelmendi lirohet nga paraburgimi, “meqë nuk janë përmbushur kushtet që ai të mbahet edhe më tutje në paraburgim”.

Sipas EULEX-it, Zyra e Prokurorisë Speciale të Kosovës ka nis hetime kundër Naser Kelmendit, ku në bashkërendim me prokurorët e EULEX-it, policia evropiane nga njësia e krimit të organizuar vetëm sa ka zbatuar arrestimin e sërishëm të të dyshuarit.

Siç mësohet, Misioni Evropian për Forcimin e Sundimit të Ligjit në Kosovë, ka pranuar dosjen nga prokuroria e Bosnjës dhe Hercegovinës, kundër Naser Kelmendit.

Ky dokumentacion është i nevojshëm për ekstradimin e të dyshuarit në shtetin boshnjak, nënshtetësinë e të cilit vend e ka i dyshuari.

Mirëpo, sipas zyrtares për informim në EULEX, Françoise Lambert, dorëzimi i Naser Kelmendit tek organet e drejtësisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, nuk është çështje e mbyllur.

“Për këtë do të shohim në të ardhmen e afërt”, tha ajo për Radion Evropa e Lirë.
XS
SM
MD
LG