Ndërlidhjet

Në Kosovë rreth 20 mijë persona vuajnë nga epilepsia, thonë profesionistë shëndetësorë, derisa në botë vlerësohet se janë rreth 50 milionë njerëz me këtë sëmundje.

Valbona Govori, neuropsikiatre, i ka thënë Radios Evropa e Lirë se kjo sëmundje paraqitet kryesisht te fëmijëria e hershme, derisa na flet edhe për trajtimin e kësaj sëmundjeje.

“Me sëmundjen e epilepsisë, përpos Qendrës Klinike Universitare të Kosovës, përkatësisht Klinikës së neurologjisë, merren edhe qendrat tjera të mjekësisë familjare. Epilepsia paraqitet në çdo kohë, shfaqja në moshën e fëmijërisë është më e shpeshta”, ka thënë Govori.

Zyrtarë në Ministrinë e Shëndetësisë kanë deklaruar se trendi i sëmundjes së epilepsisë është në rritje.

Gani Halilaj, neuropsikiatër, njëherësh shef i divizionit të shëndetit mendor në Ministrinë e Shëndetësisë, jep hollësi të tjera:

“Epilepsia, është një sëmundje mjaft e shprehur. Sa i përket çështjes së furnizimit, Ministria e Shëndetësisë ka bërë furnizim stabil, sidomos me barnat anti-epileptike, ku kemi disa lloje me të cilat furnizohet QKUK - ja, e që janë të nevojshme për trajtimin e kësaj sëmundje. Është e vërtetë që është një rritje e trendi i sëmundjes së epilepsisë, e që është ndërlidhshmëri e shumë faktorëve, por lidhet edhe me problemet që janë të shprehura në popullatën e Kosovës, sidomos pas luftës”.

Ndërkaq, Govori flet edhe për kushtet, në të cilat trajtohen pacientët me epilepsi, në Klinikën neuropsikiatrike në Qendrën Klinikë Universitare.

“Kushtet në Klinikën e neurologjisë janë relativisht të mira, por ne e dimë që mjekësia ka metoda çdo ditë e më të sofistikuara. Mendoj se kemi rezultate të mira gjatë trajtimit të këtyre pacientëve. Sa i përket barnave, qëndrojmë mirë, por ka mungesa të kohëpaskohshme”, ka thënë Govori.

Shoqata kundër Epilepsisë e Kosovës nga viti 2011 është anëtare e Ligës Internacionale Evropiane kundër epilepsisë.
  • 16x9 Image

    Ariana Kasapolli - Selani

    Ariana Kasapolli - Selani ka lindur më 15.04.1980 në Prishtinë. Shkollimin fillor, të mesëm dhe universitar e ka ndjekur në Prishtinë, ku edhe ka diplomuar në Fakultetin e Gazetarisë. Si korrespondente e Radios Evropa e Lirë punon që nga viti 2009. Është e martuar dhe ka tre fëmijë.

XS
SM
MD
LG