Ndërlidhjet

1979: Pushtimi i ambasadës amerikane në Teheran

Nga trysnia në rritje nga protestat në rrugë për shkak të pushtetit që ushtronte, Shahu i Iranit, Reza Pahlavi, braktis vendin në janar të vitit 1979, duke nxitur kështu edhe rrënimin e regjimit mbretëror nga kryengritësit muajin pasues. Tetë muaj më vonë, dhe pas trazirave të shumta, studentët protestues depërtuan në ambasadën e Shteteve të Bashkuara në Teheran, më 4 nëntor të vitit 1979, duke marrë 90 persona peng për 14 muaj me radhë. Lideri i revolucionit, Ayatollah Ruhollah Khomeini, u kthye nga ekzili dhe u bë lideri suprem i Republikës Islamike të Iranit në dhjetor të vitit 1979.

Trego më shumë

XS
SM
MD
LG