Ndërlidhjet

Indeksi i Korrupsionit: Kosova bën përmirësim të lehtë


Tabela e indeksit

Organizata Transparency International ka publikuar sot Indeksin e perceptimit të Korrupsionit për vitin 2014.

Më shumë se dy të tretat e 175 vendeve të vlerësuara, radhiten nën shifrën 50, në indeksin prej 0 pikësh, që përshkruan vendet me korrupsion të lartë, deri në 100 pikë, që vlen për vendet e pastra.

Kosova sivjet ka marrë 33 pikë, duke u radhitur në pozitën numër 110.

Ajo ka shënuar përmirësim të lehtë, nëse krahasohet me vitin e kaluar, kur ka qenë në vendin e 111-të.

Pozitën 110 e mban edhe Shqipëria, e cila një vit më parë ka qenë në vendin e 116-të.

Nga vendet e rajonit janë vetëm Kosova dhe Shqipëria që radhiten në “zonën e kuqe” të korrupsionit. Në të njëjtin grup me to janë edhe Ekuadori, Etiopia dhe Malavi.

Maqedonia, duke qenë në vendin e 64-t, mban pozitë më të mirë se pjesa tjetër e rajonit. Pas saj radhiten Mali i Zi në vendin e 76-të, Serbia në vendin e 78-të dhe Bosnja në vendin e 80-të.

Sipas organizatës Transparency International, korrupsioni është problem për të gjitha ekonomitë dhe kërkon nga qendrat financiare në Bashkimin Evropian dhe në Shtetet e Bashkuara që të veprojnë së bashku me ekonomitë në rritje, për të parandaluar këtë dukuri.

“Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit në vitin 2014 tregon se rritja ekonomike minohet dhe përpjekjet për të ndaluar korrupsionin zbehen, kur liderë dhe zyrtarë të lartë abuzojnë me pushtetin për të përvetësuar fondet publike”, ka thënë Jose Ugaz, kryesues i organizatës Transparency International.

Në Indeksin e sivjetmë, Danimarka ka dalë e para me 92 pikë, ndërsa Koreja e Veriut dhe Somalia ndajnë vendin e fundit, me nga tetë pikë.

Rëniet më të mëdha kanë qenë në Turqi me minus pesë pikë dhe në Angola, Kinë, Malavi dhe Ruandë me minus katër pikë. Ndërkaq, përmirësimet më të mëdha janë shënuar në Bregun e Fildishtë, Egjipt, Shën Vincent dhe Grenadine me plus pesë pikë, si dhe në Afganistan, Jordani, Mali dhe Zvicër me plus katër pikë.

“Vendet në fund duhet të miratojnë masa radikale kundër korrupsionit, në favor të popullit të tyre. Vendet në krye të Indeksit duhet të sigurojnë se nuk eksportojnë praktika të korrupsionit në vendet e pazhvilluara”, ka thënë Ugaz.

Sipas tij, korrupsioni i madh në ekonomitë e mëdha jo vetëm se bllokon të drejtat themelore të të varfërve, por krijon probleme dhe jostabilitet edhe në qeverisje.

“Ekonomitë me rritje të shpejtë, qeveritë e të cilave refuzojnë të jenë transparente dhe tolerojnë korrupsionin, krijojnë një kulturë të mosndëshkimit, në të cilën korrupsioni lulëzon”, ka thënë Ugaz.

Indeksi i Perceptimit të Korrupsionit radhit vendet në bazë të niveleve të tyre të korrupsionit në sektorin publik.

Preteni: Vit i humbur

Renditja e Kosovës në vendin e 110 sa i takon shkallës së korrupsionit sipas organizatës ndërkombëtare Transparency International, është edhe një lajm i keq për Kosovën, thotë Drejtori i Agjencisë Kundër Korrupsionit Hasan Preteni.

“Me të vërtetë është edhe një informacion shqetësues. Nëse i kemi poenët e njëjtë si në vitin e kaluar, atëherë ky është një vit komplet i humbur në angazhimet kundër korrupsionit".

“Një vit ose dy vite rradhazi ne jemi më të dobët se në vitin 2012, kur koeficienti ishte 3.4. Vitin e kaluar 3.3 dhe tani 3.3, me të vërtetë është për të ardhur keq, për të gjitha institucionet, për qytetarin e Kosovës në veçanti, duhet të pranojmë për ne udhëheqësit e institucioneve, të cilët kemi për mision luftën kundër korrupsionit”, tha Preteni për Radion Evropa e Lirë.

Ai tha se kjo dukuri nuk po luftohet e as gjykohet.

“Gjërat nuk po lëvizin në drejtimin e duhur dhe kjo është për të ardhur keq”, u shpreh Preteni.

Preteni konsideron se institucionet të cilat duhet ta luftojnë korrupsionin janë organet e drejtësisë, si prokuroritë dhe gjykatat.

“Për të luftuar korrupsionin është gjyqësori. Edhe në këtë pjesë përgjegjësia kryesore pse nuk po luftohet korrupsioni në masën e duhur është çështje e prokurorive dhe gjykatave”, tha Preteni.

Edhe kryetari i Gjykatës Supreme të Kosovës, Fejzulla Hasani, thotë se raporti i organizatës ndërkombëtare Transparency International, si dhe të tjera raporte, tregojnë se është e pranishme dukuria e korrupsionit. Ai thotë se prezenca e kësaj dukurie dëmton imazhin e Kosovës.

Sipas Hasanit, korrupsioni nuk mund të ketë vetëm një adresë, si prokuroria apo gjyqësia.

Ai thotë se për të luftuar këtë dukuri, duhet të veprohet nga të gjitha institucionet, si dhe ka theksuar që gjyqësori është duke e bërë punën vet, në kuadër të çështjeve që adresohen nga ana e organeve të ndjekjes.

“Agjencioni anti-korrupsion, mund të thotë këtë dhe atë. Le të dal dikush dhe të thotë me shifra se janë këta persona, këto autoritete të larta, zyrtaret që janë të përfshirë, që janë mbyllur në sirtaret e gjykatave dhe nuk po procedohen. Ne atyre çështjeve u kemi dhënë prioritet që të procedohen me kohë dhe të zgjidhen më kohë”, tha Hasani per Radion Evropa e Lirë.

Komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG