Ndërlidhjet

Qeveria greke ka paraqitur propozime të reja për reforma ekonomike, në përpjekje për të siguruar ndihmë të mëtejshme financiare nga kreditorët e saj ndërkombëtarë.

Zyrtarë të Eurozonës kanë konfirmuar se kanë pranuar planin të enjten vonë, vetëm dy orë para afatit të mesnatës. Plani do të studiohet gjatë takimeve të Bashkimit Evropian në fundjavë.

Mediat greke thonë se ai përfshin reformat në pensione, privatizimin dhe shkurtimin e shpenzimeve të mirëqenies.

Greqia ka nevojë për paketën e tretë të ndihmës ndërkombëtare për të lehtësuar krizën me borxhe dhe për të shmangur daljen e mundshme nga Eurozona.

Në këmbim të reformave, Greqia kërkon lehtësimin e borxheve për miliarda euro dhe kredi shtesë në vlerë prej 53.5 miliardë eurosh.

Pas verifikimit nga ministrat e Financave të Eurozonës, 28 shtetet anëtare të BE-së, më 12 korrik, pritet të votojnë për planin.

Presidenti i Bashkimit Evropian, Donald Tusk, ka thënë se barra u bie zyrtarëve evropianë për të adresuar lutjet e Greqisë për lehtësimin e borxheve.

Gati të gjitha palët janë pajtuar se Greqia nuk do të jetë kurrë në gjendje që të paguajë mbi 300 miliardë dollarë borxhe. Ajo tashmë ka humbur afatin për një pagesë ndaj Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Ministri gjerman i Financave, Wolfgang Schaeuble, i cili ka qenë kundërshtari më i zëshëm i lehtësimit të borxheve, ka thënë se mundësia e shlyerjes së një pjese të tyre do të diskutohet gjatë ditëve të ardhshme, por ka paralajmëruar se “hapësira për manovrim” është shumë e vogël.

Schaeuble këmbëngul se statuti i BE-së nuk lejon shlyerjen e drejtpërdrejtë të borxheve, kështu që Greqia mund të presë vetëm normë më të ulët të interesit dhe afat më të gjatë të pagesës.

Koncesionet e minutës së fundit nga kryeministri grek, Alexis Tsipras, vijnë në kohën kur sistemi financiar i Greqisë është në prag të kolapsit.

Bankat kombëtare janë të mbyllura që dy javë, ndërsa tërheqja e parave të gatshme është kufizuar vetëm në 60 euro në ditë.

Nëse Tsipras nuk siguron marrëveshje me kreditorët, Greqia përballet me kolaps pothuajse të pashmangshëm të sistemit bankar, i cili do të ishte hapi i parë drejt daljes nga Eurozona.

Mungesa e parave të gatshme dhe nevojat bazike, si barnat, duket se kanë bërë që publiku grek të jetë i gatshëm të pranojë një rreth të ri reformash, pavarësisht referendumit të javës së kaluar, në të cilin qytetarët kanë kundërshtuar masat shtrënguese nga BE-ja. (v.tela)

XS
SM
MD
LG