Ndërlidhjet

Lajm i jashtëzakonshëm

Kosova pa furnizim stabil me energji elektrike


Ilustrim

Furnizimi jostabil me energji elektrike po vazhdon edhe pas 16 vjetësh që nga përfundimi i luftës në Kosovë.

Kryeqyteti, Prishtina, kursehet më shumë nga ndërprerjet e energjisë elektrike, por kjo nuk ndodh në qytetet tjera apo fshatrat e Kosovës.

Një qytetar nga Fushë Kosova, tregon se ka ndërprerje të kohëpaskohshme të energjisë elektrike, por ai thotë se furnizimi tani është shumë më i mirë krahasuar me vitet e mëparshme.

“Ndërprerje të energjisë elektrike ka, ndoshta jo të shpeshta, por nuk mund të themi që ka energji elektrike stabile”, shprehet Egzoni.

Ndërprerjet e kohëpaskohshme të energjisë elektrike, përmes njoftimeve zyrtare, i paralajmëron edhe Distribucioni i Furnizimit me Energji Elektrike (KEDS).

Aty tregohet për kohën dhe regjionet se kur do të ndërpritet energjia elektrike. Ndërprerjet me energji elektrike thuhet se nuk janë më të gjata se një orë.

Arsyet që jep KEDS për këto ndërprerje, zakonisht kanë të bëjnë me mirëmbajtjen e rrjetin energjetik.

Por, pavarësisht këtyre ndërprerjeve të energjisë elektrike, zëdhënësi i KEDS-it, Viktor Buzhala, thotë për Radion Evropa e Lirë se gjendja me energji elektrike është mjaft stabile.

“Kemi një situatë të mirë me energji elektrike. Aktualisht janë tri blloqe në sistem, të cilat prodhojnë diku deri në 650 megavat orë energji elektrike, pjesa tjetër importohet”, bën të ditur Buzhala.

Gjatë kësaj jave, ndërprerje të energjisë elektrike të planifikuar kishte pasur edhe në disa fabrika në Kosovë.

Pasiguria me furnizim me energji elektrike edhe sipas disa raporteve të bëra nga organizatat ekonomike që merren me mbrojtjen e interesave të bizneseve, ishte konsideruar si barriera kryesore në të bërit biznes në Kosovë.

Pronari i ndërmarrjes “Euro Commerce”, në Mitrovicë, Muharrem Osmani, pati treguar për Radion Evropa e Lirë, se që nga paslufta, çdoherë herë kanë pasur probleme me energji elektrike.

“Gjatë procesit të prodhimit, derisa e kemi makinerinë e aktivizuar, aty na shkaktojnë dëme të mëdha, pasi që digjen edhe motorët e makinerisë. Problemi më i madh është te prodhimi i plastikës".

"Ato makina janë shumë të ndjeshme, për arsye se masën e plastikës e zënë brenda nëse kallëpet janë të mbyllura dhe neve, më pas, na duhet me orë të tëra me brinera t’i shkrijmë ato për t’i nxjerrë. Kurse, të gjitha ato goma që janë në makineri, ato digjen si pasojë e ndaljes së rrymës”, pati thënë Osmani.

Në anën tjetër, përfaqësues të shoqërisë civile, thonë se problemi me energji elektrike është dashur të eliminohet deri më tani.

Rinora Gojani nga Instituti për Politika Zhvillimore, shprehet:

“Qeveria e Kosovës kur privatizoi distribucionin, ua dha me këtë ide që të eliminohen këto probleme, siç është furnizimi jostabil me energji elektrike, dhe tani kanë kaluar më shumë se 4 vjet që nga koha kur u bë privatizimi i distribucionit dhe gjendja nuk është përmirësuar”.

“Rreth 300 milionë që janë zotuar nga kompania për investime, është dashur të bëhen në këtë kohë dhe jo të lihen të bëhen sipas marrëveshjes që është për 15 vjet”.

Ndryshe, në raportet e deritashme të organizatave ndërkombëtare për sistemin energjetik të Kosovës, vlerësohet se “një pengesë e madhe në rritjen dhe zhvillimin ekonomik të Kosovës është furnizimi joadekuat dhe jo i besueshëm me energji elektrike”.

Pa ndërtimin e kapaciteteve të reja energjetike, siç është realizimi i projektit të shumëpërfolur Termocentrali “Kosova e re” dhe energjisë alternative, Kosova nuk do të mund ta eliminojë problemin me energji elektrike.

  • 16x9 Image

    Luljeta Krasniqi - Veseli

    Luljeta Krasniqi, e lindur më 02.05.1981. Me gazetari ka filluar të merret që nga viti 2005. Për një kohë të gjatë ka punuar si gazetare në Agjencinë e lajmeve Kosovalive. Ekipit të Radios Evropa e Lirë i është bashkuar në vitin 2008.

Më shumë materiale

XS
SM
MD
LG