Ndërlidhjet

MSA pa liberalizim të vizave nuk ka kuptim 


Liberalizmi i vizave dhe Marrëveshja e Stabilizim Asocimit (MSA), janë dy procese teknikisht të ndara, mirëpo praktikisht të ndërvarura njëra me tjetrën, vlerësojnë ekspertë të çështjeve ekonomike dhe përfaqësues të bizneseve.

Marrëveshja e Stabilizim Asocimit me Bashkimin Evropian e nënshkruar në tetor të vitit të kaluar do të hyjë në fuqi më 1 prill të këtij viti.

Derisa, sa i përket procesit të liberalizmit të vizave, Kosova ende është duke kaluar në disa faza të përmbushjes së kritereve të nevojshme.

Përmbushja e këtyre kritereve po vlerësohet nga një ekip i ekspertëve të Bashkimit Evropian, i cili më pas do të bëjë një rekomandim nëse Kosovës duhet hequr vizat ose jo.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu, në një bisedë për Radion Evropa e Lirë, e vlerëson lartë hyrjen në fuqi të MSA-së, por sipas tij, kjo marrëveshje nuk mund të ketë zbatim të mirëfilltë dhe benefite nëse nuk ka liberalizim të vizave

“Si mund të ketë zbatim të kësaj marrëveshjeje nëse komunitetit i biznesit vendor do të pres me muaj dhe në procedura burokratike për marrjen e vizave. Do të thotë, ajo që është garancë e suksesit të zbatimit të një marrëveshje siç është MSA-ja, është fleksibiliteti në lëvizje dhe kjo është kushti i parë që bizneseve në Kosovë iu mungon”, thekson Gërxhaliu.

Liberalizimi i vizave për Kosovën mbetet një nga temat dhe çështjet më të diskutuara viteve të fundit.

Kosova, aktualisht, radhitet e fundit në këtë proces, krahasuar me vendet e tjera që aspirojnë integrimin në Bashkimin Evropian, andaj edhe konsiderohet si vendi më i izoluar në Evropë.

Bashkimi Evropian ka hequr vizat për qytetarët e Maqedonisë, Malit të Zi dhe Serbisë, në dhjetor të vitit 2009, ndërsa Shqipërisë dhe Bosnjës u janë hequr vizat një vit më pas, në dhjetor të vitit 2010.

Eksperti i çështjeve ekonomike, Naim Gashi, konsideron se Marrëveshja e Stabilizim Asocimit dhe liberalizmi i vizave, nuk shkojnë njëra pa tjetrën.

“Nuk mundet që Kosova të ketë tregti të lirë me bashkimin Evropian qarkullimin e lire të marrave dhe shërbimeve nëse ne ende kufizohemi me nga regjimi i vizave. Shumica e vendeve të Ballkanit fillimisht e kanë përfunduar MSA-në, dhe ky është hapi i parafundit drejt liberalizmit të vizave, dhe kjo besoj se do të ndodh edhe në rastin e Kosovës”, thekson Gashi, për Radion Evropa e Lirë.

Edhe, pronarë të bizneseve në Kosovë kanë theksuar se me fillimin e zbatimit të MSA-, do të paraqet problem mos liberalizimi të vizave.

Bedri Kosumi, pronar i kompanisë “Pestova” në Vushtrri, i ka thënë Radios Evropa e Lirë, se bizneset nuk do të arrijnë që të lëvizin lirshëm, në mënyrë që të gjejnë partnerë për bashkëpunim në vendet e Bashkimit Evropian.

“Me hyrjen në fuqi të MSA-së, kompania jonë do të përfitojë, pasi nuk do të paguajmë taksë për lëndën e parë, por sa i përket lëvizjes së lirë ne kemi shumë problem. Unë personalisht kam qëndruar 10 ditë para ambasadës për një vizë një vjeçare, e që afati i saj më skadon tani në këtë muaj", tregon Kosumi.

Ai shton se liberalizimi i vizave duhet të ndodh sa më shpejtë, në mënyrë që efektet e MSA-së të jenë të prekshme.

“MSA-ja kërkon lëvizje të lirë, me shkuarje- ardhje. Ne atë mundësi nuk e kemi. Çështja e MSA duhet të lidhet me liberalizimin pasi që është një hendikep i madh për neve”, thotë Kosumi.

Me fillimin e zbatimit të MSA-së, Komisioni Evropian, nëpërmjet fondeve të Instrumentit të Para-Anëtarësimit (IPA), do t’i investojë në Kosovë mbi 600 milionë euro deri në vitin 2020. Nga kjo, do të përfitojnë edhe prodhuesit, për t'i rritur dhe zgjeruar kapacitetet e tyre prodhuese dhe përpunuese.

Eksperti i ekonomisë Naim Gashi, thekson se me hyrjen në fuqi të MSA-së përfitimet e ekonomisë së Kosovës nga kjo marrëveshje do të jenë të dukshme.

“MSA-ja është ngjarja më e madhe dhe më e rëndësishme që i ka ndodh Kosovës në raport më BE-në për arsye se Kosova për herë të parë bëhet partner kontraktual i Bashkimit Evropian dhe mallrat e kosovare do të qarkullojnë lirshëm në një treg prej 508 milion banorësh”, thotë Gashi .

Fillimi i zbatimit të MSA- edhe për kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu është një proces i shumë pritur, por që jo domosdo do të zgjidh të gjitha problemet ekonomike të vendit.

“Si Odë ekonomike e Kosovës e kemi mbështet MSA-në si proces, mirëpo, duhet të kuptohet se vet nënshkrimi i kësaj marrëveshje dhe ratifikimi i saj nuk është shkop magjik për t’i zgjidhur problemet e ekonomisë kosovare”, thekson Gërxhaliu.

Ndryshe, edhe tetë vjet pas shpalljes së pavarësisë, Kosova nuk ka arritur që të krijojë një ekonomi më të zhvilluar.

Ndërsa, të dhënat e fundit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, të cilat flasin për vitin 2014, tregojnë se papunësia në Kosovë është 35 për qind, ndërkaq varfëria ekstreme 10 për qind.

Komentet (4)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG