Ndërlidhjet

Zbehet solidariteti në Kosovë në festa


Qytetarë myslimanë të Kosovës duke pritur para një tende, për të qenë pjesë e një iftari pa pagesë, gjatë muajit të Ramazanit ( Prishtinë, 2013)

Solidariteti ndërmjet njerëzve në Kosovë ka filluar të zbehet për shkak të kushteve ekonomike e sociale që e karakterizojnë shoqërinë në Kosovë, ka deklaruar profesori i Fakultetit të Studimeve Islame në Prishtinë, Xhabir Hamiti, në një bisedë me Radion Evropa e Lirë.

Profesor Hamiti ka folur në ditën e kremtimit të Fitër Bajramit, një prej festave më të rëndësishme të besimit islam, që pason muajin e shenjtë të Ramazanit, kur besimtarët agjërojnë 30 ditë.

Profesor Hamiti thotë se kushtet e vështira ekonomike që po e përcjellin popullin e Kosovës, në përgjithësi, e kanë zbehur njërën nga karakteristikat që e veçojnë festën e Fiter Bajramit, solidaritetin ndërmjet njerëzve.

“Si popull shqiptar, pa dallim feje, jemi shquar për solidarizimin me të tjerët. Mendoj që akoma një cilësi e tillë vazhdon t’i shoqërojë shqiptarët, por besoj që ka një zbehje, duke pasur parasysh edhe kushte e rëndë ekonomike dhe sociale të cilat po mbretërojnë në trojet tona. Shkalla e solidarizimit është akoma e gjallë në shpirtrat e njerëzve dhe uroj që kjo të vazhdojë edhe më tutje. Ne në fakt kërkohemi që të jemi gjithmonë në shërbim të tjetrit”, thekson Hamiti.

Kosova është njëra nga vendet me ekonominë më të pa zhvilluar në rajon dhe një pjesë e madhe e qytetarëve jetojnë në kushte të rënda ekonomike dhe sociale.

Numri i familjeve të cilat jetojnë në varfëri e të cilat marrin asistencë sociale është mbi 25 mijë, me mbi 100 mijë anëtarë.

Disa prej familjeve të cilat jetojnë në kushte të vështira ekonomike, për festën e Fiter Bajramit, ndërkohë janë ndihmuar nga qytetarë dhe kompani të ndryshme tregtare në Kosovë.

Një zëdhënës i Bashkësisë Islame të Kosovës, Ahmet Sadriu, ka bërë të ditur për Radion Evropa e Lirë se janë mbi 15 mijë familje të cilat janë ndihmuar nga donatorët e ndryshëm.

“Muaji i Ramazanit është edhe muaji i solidaritetit, muaji i ndihmave të ndryshme. Kur jemi tek çështja e solidaritetit mund të konstatojmë se në këto ditë të vështira të popullit të Kosovës, kur kihet parasysh niveli i lartë i papunësisë dhe kemi një shtresë bukur të madhe të popullit që kanë nevojë për ndihmë, kjo dukuri e solidaritetit ka qenë prezent sidomos në këtë vit, në këtë Ramazan ka qenë shumë e theksuar”, thekson Sadriu.

Ndërkohë, Ardita, një qytetare nga Prishtina, thotë se Festa e Bajramit në familjen e saj ka rëndësi të veçantë, por shton se përgatit edhe një numër paketash për familjet në nevojë.

“Festa e Fiter Bajramit në familjen tonë është mjaft e rëndësishme. Në këtë ditë ushqimet janë nga më të ndryshimet dhe që bëhen enkas për këtë festë. Pastaj fillojnë vizitat që iu bëhen familjarëve dhe miqve. Po ashtu, ajo çka veçohet janë pakot ushqimore që ne i shpërndajmë tek dy apo tre familje që jetojnë në kushte jo të mira ekonomike”, tregon ajo

Myslimanët kudo në botë, pas një muaji agjërimi, i kthehen përditshmërisë së tyre të natyrshme, jetës ditore, orarit natyral ditor, thotë profesori Xhabir Hamiti.

Profesori Hamiti për Radion Evropa e Lirë flet për rëndësinë dhe domethënien e festës së Fiter Bajramit .

“Festa e Bajramit, ndryshe e njohur si Eid al-Fitr në gjuhën arabe, dhe Bajram në gjuhën që ne e kemi përdorur shekuj me radhë, janë dy terme të cilat nuk janë të gjuhës shqipe. Eid al-Fitr do të thotë kthim në natyrshmëri, ndërsa Bajram është fjalë persiane që e ka kuptimin e solemnitetit. Myslimanët kudo në botë, pas një muaji agjërimi, i kthehen përditshmërisë së tyre të natyrshme, jetës ditore, orarit natyral ditor, dhe të bashkuar falen dhe luten për ditë më të mira dhe për një të ardhme më të mirë të tyre”, thekson Hamiti.

Si çdo festë tjetër, edhe festën e Fitër Bajramit, sipas Hamitit, e karakterizon gëzimi, si dhe përkushtimi ndaj Zotit, por, po ashtu, sipas tij, ka edhe aspektin tjetër të socializmit me njerëz, vizitave të ndërsjella familjare dhe fqinjësore, të cilat, siç thotë ai, e rrisin dashurinë dhe paqen mes njerëzve.

Besimtarët myslimanë në Kosovë, sipas profesor Hamiti, janë duke e kremtuar në mënyrë më aktive festën e Fiter Bajramit.

“Të gjithë familjaret e besimit islam në Kosovë dhe ne trojet tona shqiptare këtë festë në veçanti e presin me padurim...edhe mërgimtarët të cilët punojnë në vende të ndryshme të botës, të paktën këtë datë, e shënojnë në orarin e tyre që të kthehen në familjet e tyre që të festojnë dhe nuk shoh një zbehje, por një përkushtim që vazhdon të mbahet dhe të festohet ashtu siç është më së miri”, thotë Hamiti. (REL)

  • 16x9 Image

    Luljeta Krasniqi - Veseli

    Luljeta Krasniqi, e lindur më 02.05.1981. Me gazetari ka filluar të merret që nga viti 2005. Për një kohë të gjatë ka punuar si gazetare në Agjencinë e lajmeve Kosovalive. Ekipit të Radios Evropa e Lirë i është bashkuar në vitin 2008.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG