Ndërlidhjet

Gjykata boshnjake refuzon bllokimin e referendumin lidhur me ditën e Republika Srpska-s


Ndërtesa e Gjykatës Kushtetuese të Republika Srpska-s, 11 gusht 2016

Gjykata Kushtetuese në rajonin autonom serb të Bosnjë dhe Hercegovinës ka refuzuar një përpjekje nga boshnjakët për të bllokuar një referendum të planifikuar, nëse duan të vazhdojnë ta festojnë ditën e shtetësisë së entitetit, më 9 janar.

Gjykata mori sot vendim që “interes thelbësor kombëtar” i boshnjakëve që jetojnë në këtë entitet nuk do të ishte rrezikimi nga vendimi për të mbajtur një referendum, të planifikuar për datën 25 shtator.

Në nëntor të vitit 2015, Gjykata Kushtetuese e Bosnjës shpalli si antikushtetuese Ditën e Republika Srpska-s, duke thënë se ajo është diskriminuese ndaj banorëve jo-serbë në këtë entitet.

Gjykata urdhëroi entitetin e drejtuar nga serbët që ta vendos një datë që do të ishte e pranueshme edhe për myslimanët dhe kroatët.

Më 9 janar 1992, serbët e Bosnjës shpallën “Republikën e Popullit serb”, në kohën kur Bosnja ishte ende pjesë e Jugosllavisë.

XS
SM
MD
LG