Ndërlidhjet

BE dhe Japonia arrijnë marrëveshje të tregtisë së lirë


Bruksel

Bashkimi Evropian dhe Japonia janë dakorduar formalisht për një marrëveshje të tregtisë së lirë.

Marrëveshja i hap rrugë tregtisë së mallrave pa barriera tatimore midis dy zonave më të mëdha ekonomike në botë.

Plani bazë u nënshkra në Bruksel pas takimit midis kryeministrit të Japonisë, Shinzo Abe, dhe presidentit të Komisionit Evropian, Jean-Claude Juncker, ndërsa finalizimi i marrëveshjes u tha se mund të marrë ca kohë.

Presidenti i i Këshillit Evropian, Donald Tusk, tha se plani dëshmon angazhimin e BE-së ndaj tregtisë botërore.

Dy sektorët më të rëndësishëm janë makinat japoneze dhe blegtoria e BE-së.

Japonia është ekonomia e tretë më e madhe në botë, me një popullsi prej 127 milionë banorësh.

Nevojat e saj për qumësht dhe produkte qumështi janë rritur vazhdimisht në vitet e fundit, ndërkohë që fermerët në BE po luftojnë me rënien e kërkesave në vendet e tyre.

XS
SM
MD
LG