Ndërlidhjet

CPJ e dënon ambientin “armiqësor” ndaj shtypit në Ukrainë


CPJ

Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ) e ka dënuar “keqtrajtimin” e gazetarëve në Ukrainë, pasi shërbimet e sigurisë i kanë bastisur zyrat e një faqeje të pavarur të lajmeve në Internet dhe pasi një anëtar i parlamentit e ka kritikuar shefin e Bashkësisë së shtypit kombëtar për përgjigjen e tij ndaj bastisjes.

Autoritetet e Ukrainës duhet “ta përfundojnë keqtrajtimin” e faqes, Strana.ua.com, dhe ta “ndalin shkaktimin e ambientit armiqësor ndaj shtypit”, tha Nina Ognianova, koordinatore e CPJ-së për Evropë dhe Azinë Qendrore, në një kumtesë të djeshme.

Kjo faqe ka njoftuar se agjentët e shërbimeve të sigurisëi kanë bastisur kapacitetet në Kiev dhe shtëpitë e dy gazetarëve të vet, javën e kaluar, në kuadër të hetimeve lidhur me akuzat se kjo faqe ka zbuluar informacione sekrete qeveritare.

Kjo bastisje ishte kritikuar nga Serhiu Tomilenko, kryesues i Unionit kombëtar të gazetarëve në Ukrainë, i cili, nga ana tjetër, është akuzuar nga deputeti, Dmytro Tymchuk, se i mbështet aktivitetet kundër Ukrainës.

CPJ e ka cituar Tomilenkon që ka thënë se prej atëherë ai kishte marrë mesazhe kërcënuese në mediat sociale.

“Politikanët po krijojnë atmosferë helmuese për media duke i ndarë gazetarët ukrainas në patriotë dhe jopatriotë, në vend se ata të inkurajojnë paraqitje të pikëpamjeve më të gjëra për informim të publikut”, tha Ognianova.

XS
SM
MD
LG