Ndërlidhjet

Serbia i ka kërkuar EULEX-it arrestimin e Radomir Laban vitin e kaluar


Ilustrim.

Misioni i EULEX-it ka thënë se kishte pranuar një kërkesë nga autoritetet serbe në nëntor të vitit të kaluar për arrestimin e Radomir Laban, të cilin Parlamenti i Kosovës e ka emëruar në pozitën e gjyqtarit në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës.

Kërkesa në EULEX për arrestimin e tij ishte bërë nga Gjykata Themelore e Kralevës në Serbi. Në një përgjigje për Radion Evropa e Lirë, misioni i EULEX-it ka thënë se e kishte të pamundur që të ndërmerrte një veprim të tillë për shkak të mandatit që ka.

“Misioni EULEX-it ka pranuar një letër nga kryetari i Gjykatës Themelore në Kralevë duke kërkuar asistencë për të ekzekutuar vendimin final. Misioni nuk ka kompetenca që të procedojë kërkesën nën mandatin aktual. Ky fakt tashmë i është komunikuar përmes një letre Gjykatës Themelore (Kralevë)’’, thuhet në përgjigjen e EULEX-it.

Radomir Laban u propozua nga subjekti politik, Lista Serbe për të qenë gjyqtar i Gjykatës Kushtetuese derisa deputetët e Kuvendit të Kosovës miratuan zgjedhjen e tij në këtë pozitë.

Presidenti i Kosovës ka dy javë kohë për të miratuar një vendim të tillë.

Laban është dënuar nga autoritetet serbe me gjashtë vjet burgim nën akuzën për marrje ryshfeti.

Besohet se në vitet e fundit ai ka qëndruar në Kosovë duke iu ikur autoriteteve të Serbisë.

Lëvizja Vetëvendosje ka kërkuar nga presidenti, Hashim Thaçi që të mos dekretojë Radomir Laban në pozitën e gjyqtarit.

Kërkesë të tillë ka bërë edhe Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut duke kërkuar një verifikim të së kaluarës së tij.

XS
SM
MD
LG