Ndërlidhjet

Bullgaria bllokon fillimin e negociatave të BE-së me Maqedoninë e Veriut


Ministrja e Jashtme e Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva.
Ministrja e Jashtme e Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva.

Bullgaria ka bllokuar nisjen e bisedimeve për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian, për shkak të mosmarrëveshjes historike gjuhësore me fqinjin e saj.

Ministrja e Jashtme e Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva tha më 17 nëntor se Bullgaria nuk do të miratojë kornizën e negociatave për Maqedoninë e Veriut pasi të dyja vendet e Ballkanit nuk arritën të kapërcejnë mosmarrëveshjet e tyre.

"Bullgaria në këtë fazë nuk mund të mbështesë draftin e kornizës negociuese me Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare", tha Zaharieva pas një video-konference të ministrave të jashtëm të BE-së.

"Projekti i propozuar nuk merr parasysh kërkesat bullgare dhe si i tillë, nuk mund të mbështetet në formën aktuale”, tha ajo.

Për miratimin e kornizës negociuese, kërkohet unanimitet nga të gjithë anëtarët e BE-së, ku Bullgaria ka të drejtën e vetos.

Bullgaria dëshiron që Shkupi të pranojë se si identiteti ashtu edhe gjuha e saj kanë rrënjë bullgare. Konkretisht, Sofja dëshiron që gjuha e folur nga maqedonasit të quhet "gjuha zyrtare e Republikës së Maqedonisë së Veriut".

Shkupi ka këmbëngulur prej kohësh se maqedonishtja është një gjuhë e veçantë sllavo-jugore që përbëhet nga pjesë të kulturës dhe identitetit kombëtar të vendit, ndërsa Sofja thotë se maqedonishtja është thjesht një dialekt rajonal i bullgarishtes.

Bullgaria gjithashtu kërkon që fqinji i saj të heqë dorë nga çdo pretendim se ekziston një pakicë e veçantë maqedonase në Bullgari.

Në javët e fundit, Bullgaria ka deklaruar vazhdimisht se do të bllokojë bisedimet e pranimit të Maqedonisë së Veriut pasi të dyja palët nuk arritën të gjenin gjuhën e përbashkët.

Pas shumë vonesash, BE-ja arriti pajtim në mars që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria të mund të fillojnë bisedimet për anëtarësim. Bullgaria mbështeti një kornizë negociatash për Shqipërinë.

Gjermania, e cila mban presidencën e radhës së BE-së deri në fund të vitit, po shpresonte të niste bisedimet zyrtare të pranimit me të dyja vendet e Ballkanit në një konferencë ndërqeveritare në dhjetor.

XS
SM
MD
LG