Ndërlidhjet

OKB-ja paralajmëron se prodhimi i lëndëve djegëse po tejkalon synimet për klimën


Ilustrim.

Një raport i ri ka paralajmëruar më 2 dhjetor se bota planifikon të prodhojë më shumë se dyfishin e sasisë së lëndëve të dëmshme djegëse deri më 2030, në krahasim me normat që janë në përputhje me frenimin e ngrohjes globale.

Sipas Marrëveshjes së Parisit për Klimën, të vitit 2015, shtetet janë zotuar për një synim afatgjatë të kufizimit të temperaturës mesatare nën 2 gradë Celsius mbi nivelet paraindustriale dhe të bëjë përpjekje për kufizim të temperaturës në 1.5 gradë Celsius.

Për t’u arritur synimi prej 1.5 gradësh Celsius, prodhimi i thëngjillit, naftës dhe gazit duhet të ulet për 6 për qind brenda një viti, për periudhën 2020-2030.

Raporti i ri i Programit të Kombeve të Bashkuara për Ambient dhe ekspertë nga institute të ndryshme shkencëore, dhe universitete paralajmërojnë se planet qeveritare japin shenja për rritje vjetore prej 2 për qind të prodhimit të këtyre lëndëve.

Një gjë e tillë, sipas raportit, do të rezultojë, që deri më 2030, të dyfishohet prodhimi që është në përputhje me kufizimet prej 1.5 gradësh Celsius.

Në një tjetër paralajmërim për ndryshimet klimatike, Organizata Botërore për Meteorologji, ka thënë se vlerësimet e përkohshme sugjerojnë se viti 2020, ka qenë ndër vitet më të nxehta, pas viteve 2016 dhe 2019.

Në një fjalim në Nju Jork, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres ka dënuar dështimin “vetëvrasës” për të luftuar ngrohjen globale, duke thënë se njerëzimi i ka shpallur luftë natyrës.

“Biodiversiteti është duke u shkatërruar. Një milion gjallesa janë në rrezik të zhdukjes. Ekosistemet janë duke u zhdukur para syve tanë. Shkretëtirat janë duke u përhapur. Ligatinat janë duke humbur. Çdo vit, ne humbim 10 milionë hektarë pyje”, ka thënë Guterres.

Mirëpo ai ka thënë se rimëkëmbja nga pandemia e koronavirusit mund të jetë mundësia e njerëzimit për të vepruar ndryshe, me qëllim të ruajtjes së planetit.

XS
SM
MD
LG