Ndërlidhjet

Zyrtarët e BE-së: Është herët për të konsideruar dozën e katërt të vaksinës


Vaksina kundër COVID-19
Vaksina kundër COVID-19

Zyrtarët evropianë të shëndetësisë thonë se është shumë herët për të marrë në konsideratë dhënien e një doze të katërt të vaksinave të koronavirusit për shumicën e njerëzve, por thonë se një përforcues shtesë mund të administrohet për ata mbi moshën 80 vjeç.

Në një deklaratë të përbashkët të mërkurën, Agjencia Evropiane e Barnave dhe Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve thanë se kishin shqyrtuar të dhënat për një dozë të katërt të vaksinave COVID-19 të bëra nga Pfizer-BioNTech dhe Moderna Inc.

Ato përfshinin të dhëna reale nga Izraeli, ku hulumtimi ka treguar se një përforcues i dytë ofron vetëm mbrojtje pak më të lartë.

“Aktualisht nuk ka asnjë provë të qartë në BE që mbrojtja e vaksinave kundër sëmundjeve të rënda po zvogëlohet ndjeshëm tek të rriturit me sistem imunitar normal të moshës 60 deri në 79 vjeç,” thanë agjencitë.

Por organizatat pranuan se nëse situata e pandemisë ndryshon, mund të jetë e nevojshme të merret në konsideratë një dozë e dytë përforcuese në atë grupmoshë.

Për të rriturit më të rinj se 60 vjeç pa probleme shëndetësore, "aktualisht nuk ka asnjë provë përfundimtare që mbrojtja e vaksinave kundër sëmundjeve të rënda po zbehet ose se ka një vlerë të shtuar të një doze të katërt," thanë EMA dhe ECDC.

Këshilla qëndron në kontrast me udhëzimet e lëshuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së, e cila vendosi javën e kaluar që amerikanët 50 vjeç e lart mund të marrin një përforcues të dytë për COVID-19 nëse kanë kaluar të paktën katër muaj nga vaksinimi i tyre i fundit.

Qendra e SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandoi më vonë vaksinën shtesë si një opsion, por nuk u kërkoi atyre që kualifikoheshin të nxitonin dhe ta merrnin atë menjëherë. Ky vendim zgjeron përforcuesin shtesë për miliona të tjerë amerikanë.

Rekomandimet evropiane vijnë pasi vende të shumta në të gjithë kontinentin kanë hequr pothuajse të gjitha kufizimet e tyre për COVID-19 dhe po luftojnë me një rritje të sëmundjes të nxitur nga nënvarianti jashtëzakonisht infektiv i omicron BA.2.

Sëmundja më e lehtë e variantit nuk ka nxitur shtrimin në spital dhe vdekjet si në valët e mëparshme dhe autoritetet në shumë vende shpresojnë se nivelet e tyre të larta të imunizimit do të shmangin çdo kufizim të madh në shoqëri.

XS
SM
MD
LG