Ndërlidhjet

Biden zgjeron listën e kompanive kineze ku ndalohen investimet amerikane


Presidenti amerikan Joe Biden.

Presidenti amerikan Joe Biden ka zgjeruar listën e kompanive kineze, në të cilat investitorët amerikanë nuk mund të kenë aksione, për shkak të lidhjeve të dyshimta me sektorë kinezë për mbikëqyrje.

Biden ka nënshkruar urdhrin ekzekutiv më 3 qershor, duke vënë theksin te ndalimi për investime në 59 kompani kineze.

Lista e re zëvendëson atë të mëparshmen, që ishte përpiluar nga administrata e ish-presidentit Donald Trump, e cila ndalonte investimet amerikane në kompani të mëdha për telekomunikime, ndërtime dhe teknologji.

Pas rishikimit të kompanive të futura në listë të zezë, ekipi i Bidenit ka hequr disa emra, por ka shtuar tjerë.

Urdhri i ri ekzekutiv do të nisë së zbatuari më 2 gusht dhe lista e kompanive do të përditësohet, ka njoftuar Shtëpia e Bardhë.

Lista e Bidenit shënjestron kompani të përfshira në teknologji të Kinës për vëzhgim, që përdoren për “shtypje apo abuzime serioze me të drejtat e njeriut”, të cilat, sipas Shtëpisë së Bardhë, dëmtojnë sigurinë dhe vlerat demokratike të SHBA-së dhe aleatëve të saj.

Në mesin e kompanive të mëdha që kanë qenë dhe mbeten në listë janë: Korporata e Industrisë së Aviacionit të Kinës, Grupi për Komunikime Mobile në Kinë, Tekonologjia Huawei dhe korporata tjera.

XS
SM
MD
LG