Ndërlidhjet

Daorsoni - qyteti ilir në Bosnje

Daorsoni ndodhet afër qytetit të Stollacit, në jug të Bosnjë e Hercegovinës. Ishte kryeqyteti i fisit ilir Daors, që jetoi mes viteve 300 në 50 para Lindjes së Krishtit në luginën e lumit Neretva.

Rrënojat e këtij qyteti gjenden në rreth 300 metra mbi nivelin e detit.

Daorsoni përbëhej nga tri njësi, qendra e së cilave ishte kalaja - akropoli. Ajo strehonte të gjitha objektet e rëndësishme administrative, publike dhe fetare.

Gërmimet e para u kryen më 1963. Arkeologët kanë gjetur mbetjet e amforave të shumta për verë dhe copa qeramike. Gjetja më e vlefshme ishte një përkrenare prej bronzi, e cila ishte zbukuruar me një numër personazhesh greke - Afërdita, Nike, Helium, Dionysus, Muse, Pegasus.

Komisioni për Ruajtjen e Monumenteve Kombëtare e ka shpallur Daorsonin një Monument Kombëtar të Bosnjë dhe Hercegovinës.

Trego më shumë

XS
SM
MD
LG