Ndërlidhjet

Pekini akuzon NATO-n për ekzagjerim të kërcënimit nga Kina


Flamuri kinez.

Kina ka akuzuar NATO-n se është duke shpifur për zhvillimin e saj paqësor, pasi liderët e aleancës kanë paralajmëruar për “sfida sistematike” që vijnë nga Pekini.

Veprimet e Kinës, duke përfshirë zgjerimin e arsenalit bërthamor, kërcënojnë “rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla”, ka thënë NATO-ja.

Kjo është hera e parë që NATO-ja ka vendosur Kinën në qendër të agjendës së vet.

Si përgjigje, Kina ka thënë se politika e saj e jashtme ka “natyrë mbrojtëse” dhe i ka bërë thirrje NATO-s që të “shpenzojë më shumë energji në promovimin e dialogut”.

“Synimi ynë për mbrojtje dhe modernizim ushtarak është i arsyetuar, i hapur dhe transparent”, ka thënë misioni i Kinës në Bashkimin Evropian.

Në deklaratën e këtij misioni është thënë se NATO-ja duhet ta shohë zhvillimin e Kinës me një “qasje racionale” dhe “të mos i konsideroj interesat legjitime të Kinës si arsye për manipulim të politikës së bllokut evropian, për përballje dhe nxitje të konkurrencës gjeopolitike”.

Deklarata e NATO-s ka ardhur në fund të samitit njëditor, të mbajtur të hënën në Bruksel.

Ky samit ka qenë i pari për Joe Bidenin si president amerikan.

Megjithatë, aleanca e fuqishme politike dhe ushtarake në mes të 30 shteteve evropiane dhe atyre të Amerikës Veriore e sheh Rusinë si kërcënim kryesor.

Biden pritet të takohet me presidentin rus, Vladimir Putin të mërkurën në Gjenevë.

Pse po fokusohet NATO-ja në Kinë?

Sipas deklaratës përfundimtare të NATO-s, "ambiciet e deklaruara dhe sjellja pohuese e Kinës paraqesin sfida sistematike ndaj rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe në fushat e rëndësishme për sigurinë e aleancës".

“Ne vazhdojmë të jemi të shqetësuar me mungesën e transparenës dhe shkallën e dezinformimit”, është thënë në deklaratë.

Shefi i NATO-s Jens Stoltenberg u ka thënë gazetarëve se NATO-ja “nuk po hyn në Luftë të Ftohtë dhe Kina nuk është as armiku as kundërshtari ynë”.

“Ne duhet të adresojmë bashkë, si alenacë, sfidat për sigurinë me të cilat përballemi ne nga rritja e ndikimit të Kinës”.

Kina është një prej vendeve me ushtrinë dhe ekonomnë më të zhvilluar në botë.

Partia Komuniste në këtë vend ka ndikim të madh në politikë, përditshmëri dhe pjesën më të madhe të shoqërisë.

NATO-ja ka thënë se shqetësohet për rritjen e kapaciteteve ushtarake të Kinës, të cilat i sheh si kërcënim për sigurinë dhe vlera demokratike të anëtarëve të saj.

Çfarë është NATO?

-Aleanca veriatlantike është aleanca më e fuqishmë e mbrojtjes në botë.

-Është themeluar më 1949, pas Luftës së Dytë Botërore, për të luftuar kërcënimin nga zgjerimi komunist.

-Është krijuar mbi parimin e mbrojtjes së përbashkët mes aleatëve

-Ka pasur fillimisht 12 anëtarë, mirëpo tani ka 30.

Përgatiti: Krenare Cubolli

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG