Ndërlidhjet

Rriten për rreth 15% importet e naftës në Gjermani, dyfishohet fatura


Një protestues mban një pankartë ku shkruhet "Jo gaz dhe naftë nga Rusia", gjatë një proteste në mbështetje të Ukrainës jashtë ambasadës gjermane. Bruksel, Belgjikë, 11 mars 2022.
Një protestues mban një pankartë ku shkruhet "Jo gaz dhe naftë nga Rusia", gjatë një proteste në mbështetje të Ukrainës jashtë ambasadës gjermane. Bruksel, Belgjikë, 11 mars 2022.

Vëllimet e importit të naftës së papërpunuar gjermane u rritën për 14.6 për qind në katër muajt e parë të 2022, pasi ekonomia u rikuperua nga ndikimi i pandemisë COVID-19 dhe fatura u dyfishua për shkak të çmimeve më të larta, treguan të dhënat zyrtare të mërkurën.

Rusia mbeti furnizuesi kryesor, duke mbajtur një pjesë prej 35 për qind të importeve të naftës të Gjermanisë në këtë periudhë, treguan statistikat mujore nga zyra e tregtisë së jashtme BAFA.

Importi me 21.5 për qind u pasua nga Deti i Veriut Britanik dhe Norvegjez, ndërsa importet nga anëtarët e Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) kontribuan 17.7 për qind.

Pjesa e mbetur u nda mes burimeve të tjera, duke përfshirë Kazakistanin dhe Shtetet e Bashkuara.

BAFA publikon të dhënat e importit me dy muaj vonesë.

Kjo do të thotë se ndikimi i pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt, i cili ka çuar në sanksione ekonomike ndaj Rusisë dhe kundër veprimeve në rrjedhat e energjisë, do të fillojë të shfaqet gradualisht.

Importet gjermane të naftës në janar-prill nga të gjitha origjinat u rritën në 28.5 milionë tonë nga 24.9 milionë sa ishin në të njëjtit muaj të vitit 2021, tha BAFA.

Gjermania shpenzoi 18.5 miliardë euro (18.81 miliardë dollarë) për importet e papërpunuara në katër muaj, 99 për qind më shumë se një vit më parë.

Çmimi mesatar i paguar për ton në kufi u rrit me 74 për qind në të njëjtën periudhë të një viti më parë, duke qëndruar në 647.57 euro, tha BAFA.

Çmimet e naftës Brent në tregun global zvogëluan disa terrene të humbura pas një shitjeje prej 9 për qind të martën nga frika në rritje për recesion dhe bllokime në Kinë.

Çmimet ishin rimëkëmbur fuqishëm gjatë vitit 2021 dhe në fillim të 2022 dhe arritën nivelin e tyre më të lartë që nga viti 2008 në mars, të nxitur nga shqetësimet për ndikimin e pushtimit rus të Ukrainës

Ato janë ende në nivelet më të larta në këto 8 vite.

XS
SM
MD
LG