Ndërlidhjet

OSBE: “Ka gjasa” që Rusia ka kryer krime kundër njerëzimit në Ukrainë


Pamje nga varret e civilëve të vrarë në Buça.
Pamje nga varret e civilëve të vrarë në Buça.

Trupat ruse ka të ngjarë të kenë kryer krime kundër njerëzimit pas pushtimit të Ukrainës, vlerëson një komision i pavarur hetimor.

Raporti i tre avokatëve nga Austria, Zvicra dhe Republika Çeke u porosit nga 45 vendet anëtare të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) dhe u publikua në Vjenë të mërkurën.

Tre ekspertët nuk dhanë ndonjë përfundim nëse në Ukrainë janë kryer krime kundër njerëzimit.

Megjithatë, ata vunë në dukje se disa skena të dhunës ruse “ka të ngjarë të përmbushin të cilësohen krime kundër njerëzimit”.

Këtu përfshihen vrasje dhe rrëmbime të civilëve, duke përfshirë gazetarë dhe zyrtarë të ndryshëm.

Ekspertët në përkufizimin e përbashkët thanë se sulmet sistematike kundër civilëve konsiderohen krime kundër njerëzimit.

Sipas raportit, njësitë ruse të paktën kanë shkelur qartë detyrat e tyre për të mbrojtur civilët.

Po ashtu sipas raportit, shifrat e viktimave do të ishin shumë më të ulëta dhe shumë më pak shtëpi, spitale dhe shkolla do të ishin shkatërruar.

XS
SM
MD
LG