Ndërlidhjet

Schmidt emërohet përfaqësues i lartë në Bosnje dhe Hercegovinë


Christian Schmidt, përfaqësuesi i lartë në Bosnje dhe Hercegovinë. Fotografi nga arkivi.
Christian Schmidt, përfaqësuesi i lartë në Bosnje dhe Hercegovinë. Fotografi nga arkivi.

Ambasadorët e shteteve anëtare të Bordit drejtues të Këshillit për zbatimin e paqes, zyrtarisht të enjten emëruan Christian Schmidt për përfaqësues të lartë në Bosnje dhe Hercegovinë, pasi Gjermania e kandidoi atë për këtë pozitë.

Këtë pozitë, që nga viti 2009 e ka pasur Valentin Inzko, i cili të enjten, më 27 maj, dha dorëheqje.

Schmidt do ta marrë detyrën më 1 gusht.

Posti i përfaqësuesit të lartë, me statusin e misionit diplomatik në Bosnje dhe Hercegovinë, është formuar në pajtim me kornizën e Marrëveshjes së paqes në Bosnje dhe Hercegovinë, që njihet si Marrëveshja e Dejtonit, që është arritur më 21 nëntor, 1995, në bazën ushtarake në Dejton të Shteteve të Bashkuar. E njëjta u nënshkrua më 14 dhjetor, 1995 në Paris të Francës.

Për zhbërjen e këtij misioni në Bosnje dhe Hercegovinë më 2008 janë dhënë “5+2” kushte dhe qëllime. Në mesin e tyre është shpërndarja e pronës në mesin të shtetit dhe niveleve të tjera të qeverisjes, një zgjidhje për pronën ushtarake, zbatimin e vendimit përfundimtar për Rrethin Bërçko, qëndrueshmërinë fiskale të Bosnje dhe Hercegovinës dhe zgjidhje për sundimin e ligjit.

Këtu përfshihet miratimi i Strategjisë kombëtare për krimet e luftës, miratimin e Ligjit për të huajt dhe azilin si dhe miratimin e Strategjisë kombëtare për reformën në gjyqësor.

Bordi drejtues i i përfaqësuesit të lartë, e falënderoi Gjermaninë dhe tha shpreson që Shcmidt do të përshpejtojë përmbushjen e kushteve dhe qëllimeve të “5+2” dhe do të kontribuojë në stabilitetin e Bosnje dhe Hercegovinës, duke siguruar zbatimin e aspekteve civile të Marrëveshjes për paqe.

Përfaqësuesi i lartë në Bosnje dhe Hercegovinë ka autoritetin për “interpretimin final” të Marrëveshjes për zbatimin e aspekteve civile të Marrëveshjes së Dejtonit.

Që nga korriku i vitit 2020, zyra e përfaqësuesit të lartë ka punësuar 13 shtetas të huaj, katër prej të cilëve janë diplomatë të emëruar nga qeveritë e tyre dhe 76 anëtarë të stafit, që janë vendas.

Të shtatë përfaqësuesit e lartë të mëparshëm në Bosnje dhe Hercegovinë ishin diplomatë evropianë dhe të gjithë 12 e parë, ishin diplomatë amerikanë.

XS
SM
MD
LG