Ndërlidhjet

Rekord i ri i inflacionit në Eurozonë


Një shportë me produkte ushqimore.
Një shportë me produkte ushqimore.

Inflacioni në Eurozonë ka prekur rekord të ri në tetor, duke arritur në 10.7 për qind, në krahasim me muajin e njëjtë të vitit të kaluar, ka bërë të ditur Zyra e Bashkimit Evropian për Statistika, Eurostat.

Ekonomistët kanë pritur që shkalla e inflacionit të arrijë në 10.3 për qind.

Inflacioni në tetor është më i larti prej prezantimit të euros më 1999.

Në muajin paraprak, çmimet e konsumit janë rritur për 9.9 për qind.

Ekonomia e Eurozonës është zhvilluar pak më mirë sesa është pritur në muajt e verës, sipas një vlerësimi shtesë të publikuar nga Eurostat.

Në çerekun e tretë, bruto-prodhimi i brendshëm (GDP) në 19 shtetet anëtare është rritur për 0.2 për qind në krahasim me çerekun paraprak.

Rritja e kërkesës për produkte dhe shërbime tjera, pas heqjes së masave kufizuese për luftim të pandemisë së koronavirusit dhe lufta e Rusisë në Ukrainë, besohet se janë dy shkaqet kyçe që kanë ndikuar në rritje të inflacionit në shumë vende të botës.

Disa organizata botërore kanë paralajmëruar se bota mund të përballet recesion global më 2023.

Recesioni përshkruhet si tkurrje e ciklit të bizneset, dhe për pasojë ka rënie të përgjithshme të aktivitetit ekonomik.

XS
SM
MD
LG