Ndërlidhjet

Masa që ndryshoi tregun në Kosovë

Janë bërë një vit që prej se Qeveria e Kosovës ka vendosur taksën doganore prej 100 për qind ndaj importeve nga Serbia dhe Bosnjë e Hercegovina. Kjo masë ka bërë që këto dy shtete të humbin pothuajse në tërësi tregun në Kosovë, treg ky që tashmë po mbushet me importet e mallrave nga vendet tjera të rajonit dhe ato të Bashkimit Evropian. Megjithatë, edhe pas taksës në Kosovë mund të gjenden produkte nga Serbia dhe Bosnjë e Hercegovina, por kryesisht në viset e banuara me shumicë serbe. Përveç aspektit ekonomik, kjo taksë është vlerësuar se ka pasur edhe efekte politike. Heqja e taksës është vënë si kusht nga Beogradi zyrtar që të kthehet në tavolinën e dialogut të lehtësuar nga Bashkimi Evropian për normalizimin e marrëdhënieve. Pezullimin e kësaj mase e kanë kërkuar edhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Trego më shumë

XS
SM
MD
LG