Ndërlidhjet

Testet antigjen, më pak të sakta në detektimin e Omicronit


Një test antigjen, negativ për koronavirus. Fotografi ilustruese.
Një test antigjen, negativ për koronavirus. Fotografi ilustruese.

Reuters

Varianti Omicron i koronavirusit, që është më i transmetueshëm, ka bërë që shumë njerëz, përmes testeve të shpejta antigjen, të testohen në shtëpi për të kuptuar nëse janë infektuar me COVID-19. Por, a duhet që njerëzit kur bëjnë teste të tilla të marrin strisho edhe nga fyti dhe jo vetëm nga hunda?

Tash për tash, udhëzimet për këtë çështje dallojnë nga shteti në shtet.

Disa shkencëtarë kanë thënë se njerëzit mund ta transmetojnë Omicronin kur ky variant ka infektuar fytin dhe pështymën e tyre, përpara se virusi të arrijë në hundën e tyre, prandaj marrja e strishove përmes hundës në fillim të infeksionit nuk do ta detektojë atë.

Një studim i kryer së fundmi në Shtetet e Bashkuara e mbështet këtë qëndrim. Testet PCR të kryera në 29 persona të infektuar me Omicron gjetën se duhen mesatarisht tre ditë para se strishot e marra prej hundës të dilnin pozitiv në testet antigjen.

Në përgjithësi, testet e shpejta kanë ndjeshmëri më të ulët sesa testet PCR, të dhënat e të cilave përpunohen në laboratorë. Kjo nënkupton se testet e shpejta mund të nxjerrin më shpesh rezultatet të gabuara. Por, nëse një person del pozitiv, gjasat janë shumë të larta që ai është prekur nga COVID-19, duke i bërë testet antigjen si një mjet të fuqishëm në luftën kundër pandemisë, pasi kërkesa për teste PCR për shkak të Omicronit, po mbingarkon laboratorët.

Si pasojë e studimeve të fundit, disa ekspertë në SHBA tani kanë filluar që të rekomandojnë që njerëzit që përdorin testet antigjen të marrin strisho fillimisht nga fyti dhe më pas nga hunda.

Të gjitha llojet e testeve antigjen që kanë marrë miratimin për përdorim emergjent nga Administrata amerikane për Ushqim dhe Barna përdorin strishot e marra nga hunda. Ky institucion ka shprehur shqetësime lidhur me bërjen e testeve në shtëpi duke marrë strisho nga fyti, duke argumentuar se përdoruesit e këtyre testeve duhet të ndjekin instruksionet e prodhuesve të testeve antigjen.

"Omicron mund ta luftojë variantin Delta"
Ju lutem prisni

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00

Në Izrael, një zyrtar i lartë shëndetësor ka thënë se njerëzit që kryejnë vetë teste për COVID-19, së pari duhet ta bëjnë testin përmes fytit dhe më pas hundës, teksa përdorin testet antigjen edhe pse një gjë e tillë mund të mos rekomandohet nga prodhuesit e këtyre testeve.

Disa shtete, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, kanë miratuar testet antigjen që mundësojnë kryerjen e testeve edhe përmes fytit dhe hundës, ose vetëm përmes hundës.

Në Gjermani, Ministria e Shëndetësisë ka thënë se do të studiojë sesa të besueshme janë testet e shpejta antigjen për të detektuar variantin Omicron dhe më pas do të publikojnë listën e testeve që mund të përdoren për zbulimin e këtij varianti.

Përgatiti: Mimoza Sadiku
XS
SM
MD
LG