Ndërlidhjet

Juria: Trump e ka abuzuar seksualisht shkrimtaren E Jean Carroll


Shkrimtarja E. Jean Carroll.
Shkrimtarja E. Jean Carroll.

Ish-presidenti amerikan, Donald Trump e ka abuzuar seksualisht shkrimtaren, E.Jean Carroll, në vitet 1990, dhe më pas ka shpifur duke e quajtur gënjeshtare, ka thënë një juri e madhe në Shtetet e Bashkuara.

E ashtuquajtura juri e madhe përbëhet prej një grupi të qytetarëve, të cilëve ligji u jep autoritet për të hetuar shkeljet e mundshme penale të një pandehuri, dhe të vlerësojnë nëse duhet ndëshkuar ai.

Juria ka pasur detyrë që të vendosë nëse Trump e ka dhunuar, abuzuar seksualisht, apo e ka prekur Caroll-in, pa dëshirën e saj.

Një juri prej tetë anëtarëve në gjykatën federale në Manhatan, ka thënë se Trump duhet t'i paguajë shkrimtares një dëmshpërblim prej 5 milionë dollarësh.

Ndonëse gjetjet për abuzim seksual kanë qenë të mjaftueshme, juria nuk ka gjetur që Trump e ka dhunuar atë.

Trump nuk ka qenë prezent në gjyqin, që ka nisur më 25 prill.

Carroll, 79-vjeçare, ka dëshmuar gjatë gjyqit civil se Trump, 76-vjeçar, e ka dhunuar në një dyqan në Manhatan më 1995 ose 1996, më pas ia ka prishur reputacionin duke shkruar në rrjetin e tij social, Truth Social, në tetor të vitit 2022, se pretendimet e shkrimtares janë gënjeshtra.

President në periudhën 2017-2021, Trump është në krye të sondazheve për të fituar nominimin e republikanëve në garën për president.

Në klimën aktuale politike në Shtetet e Bashkuara, tejet të polarizuar, ka pak mundësi që një vendim i tillë civil të ketë ndikim në bazën e mbështetësve të Trumpit.

Ata i shohin vendimet e tilla si përpjekje të kundërshtarëve të Trumpit për ta dëmtuar atë.

Për shkak se rasti ka qenë civil, Trump nuk përballet me pasoja penale.

Kjo pasi Carroll ka qenë në kërkim të dëmshpërblimit monetar.

XS
SM
MD
LG