Ndërlidhjet

Vazhdon shitja e barnave pa recetë


Fotografi ilustruese
Trendi i shitjes së barnave pa recetë nëpër farmacitë e Kosovës, vazhdon të jetë njëri nga fenomenet negative në shoqëri, thotë Haki Ejupi, monitorues i sistemit farmaceutik në Ministrinë e Shëndetësisë. Sipas tij, zyrtarët farmaceutikë obligohen që në bazë të veprimeve dhe normave ligjore, të bëjnë luftimin, ndalimin, si dhe ndërmarrjen e masave ligjore.
Me një fjalë, duhet të bëhet implementimi i rekomandimit të recetës për dhënien e barit në farmaci.

”Barnat e domosdoshme duhet të përshkruhen nga mjeku, si antibiotikët, po ashtu edhe narkotikët, duke mos i anashkaluar as produktet farmaceutike tjera, që obligohen të jenë me përshkrim të mjekut. Me një fjalë, duhet të bëhet implementimi i rekomandimit të recetës për dhënien e barit në farmaci”.


“Kemi të bëjmë me vetëdijesim, duke filluar prej mjekëve ku bëhet kontrolli shëndetësor i pacientit, por edhe vetëdijesimi i profesionistëve që punojnë në barnatore që pa përshkrim të mos shesin barna”, thotë Ejupi.

Qytetarët mendojnë se shitja e barnave pa recetë të mjekut paraqet rrezik për shëndetin publik. Besa Kastrati, shpreh mendimin e saj lidhur me fenomenin e shitjes së lirë të barnave nëpër barnatoret e Kosovës.

”Unë mendoj që nuk ka kontroll të duhur nëpër barnatore, sepse shitja e medikamenteve pa recetë dihet se çfarë rreziku paraqet për qytetarët, sepse vetë qytetarët janë viktima”,
shprehet kjo qytetare.

Mirëpo, edhe vetë farmacistët pranojnë se shitja e barnave në barnatore bëhet edhe pa recetë. Fatmire Ethemi, farmaciste, thotë se shpeshherë janë vetë pacientët ata që insistojnë në blerjen e barnave, të bindur se janë duke i përdorur drejt edhe pa recetë të mjekut.

“Po, shiten barnat edhe pa recetë të mjekut - arsyeja janë pacientët, që vijnë i kërkojnë vetë dhe ne jemi të detyruar t’i japim barnat”,
pohon Ethemi.

Ndërkaq, zyrtarë në Ministrinë e Shëndetësisë shprehin shqetësim për trendin e shitjes së barnave pa recetë. Faik Hoti, drejtor i Departamentit për informim në Ministrinë e Shëndetësisë, thotë se në farmacitë e Kosovës nuk i zbatojnë ligjet që i dedikohen sektorit farmaceutik dhe shpërndajnë barna pa receta mjekësore.
...synohet të vihet një rend, një kontroll më i mirë i distribuimit të barnave dhe shpërndarja e tyre të bëhet në mënyrë profesionale.


”Veprimet e fundit të Ministrisë së Shëndetësisë, si dhe miratimi i dokumenteve administrative, kërkojnë që duke filluar nga viti i ardhshëm, të kenë receta unike dhe shpërndarja e barnave të bëhet me pranim të recetave në farmaci. Gjithashtu, synohet të vihet një rend, një kontroll më i mirë i distribuimit të barnave dhe shpërndarja e tyre të bëhet në mënyrë profesionale”,
bën të ditur Hoti.

Sipas Hotit, Ministria e Shëndetësisë do të rrisë nivelin e inspektimeve nga inspektorati shëndetësor, si dhe, siç thotë ai, do të jenë maksimalisht të angazhuar në monitorimin e zbatimit të mënyrës së plotësimit dhe dhënies së barnave, që do të aplikohen nga viti i ardhshëm.

Lexoni edhe këto:

Furnizimi me barna - dyshime për keqpërdorim
Dëmet e buxhetit nga kontratat e barnave
Pasojat nga tregu i zi i barnave
  • 16x9 Image

    Ariana Kasapolli - Selani

    Ariana Kasapolli - Selani ka lindur më 15.04.1980 në Prishtinë. Shkollimin fillor, të mesëm dhe universitar e ka ndjekur në Prishtinë, ku edhe ka diplomuar në Fakultetin e Gazetarisë. Si korrespondente e Radios Evropa e Lirë punon që nga viti 2009. Është e martuar dhe ka tre fëmijë.

XS
SM
MD
LG