Ndërlidhjet

Topi si kërcënim elektoral


Bamir Topi
M&euml; pak se nj&euml; vit nga p&euml;rfundimi i mandatit t&euml; tij si president i Republik&euml;s s&euml; Shqip&euml;ris&euml;, Bamir Topi ka l&euml;n&euml; hapur t&euml; kuptohet se do t&euml; krijoj&euml; nj&euml; parti t&euml; re - nj&euml; deklarat&euml; q&euml; nuk ting&euml;lloi surpriz&euml;, nisur nga marr&euml;dh&euml;niet konfliktuale me Partin&euml; Demokratike, nga e cila Topi u largua n&euml; vitin 2007 p&euml;r t&euml; marr&euml; detyr&euml;n e kreut t&euml; shtetit.<br /> <br /> N&euml;se Bamir Topi do t&euml; dal&euml; me nj&euml; parti t&euml; re n&euml; zgjedhjet e 2013-&euml;s, kjo do ta shnd&euml;rronte n&euml; faktor, thon&euml; analist&euml;t. Por, shkalla e efektit gjithsesi pritet t&euml; testohet.<br /> <br /> Analisti Sokol Balla llogarit si efekt minimal t&euml; k&euml;saj l&euml;vizjeje rigjall&euml;rimin e profilit t&euml; brendsh&euml;m t&euml; s&euml; djatht&euml;s shqiptare, q&euml;, sipas tij, vuan munges&euml;n e komunikimit t&euml; brendsh&euml;m dhe me publikun.<br /> &nbsp;<br /> <em>&ldquo;P&euml;r shkak t&euml; sistemit elektoral q&euml; kemi sot, &euml;sht&euml; treguar se edhe l&euml;vizjet q&euml; kan&euml; elektorat, si&ccedil; &euml;sht&euml; LSI (L&euml;vizja Socialiste p&euml;r Integrim), kur veprojn&euml; jasht&euml; koalicioneve t&euml; m&euml;dha, detyrohen t&euml; konsumojn&euml; shum&euml; vota p&euml;r pak mandate&rdquo;.</em><br /> <br /> <em>&ldquo;Por, nisur nga fakti q&euml; Bamir Topi vet&euml; mbetet nj&euml; figur&euml; popullore dhe nga fakti q&euml;, ndryshe nga disa politikan&euml;, Bamir Topi ka dhe nj&euml;far&euml; lobingu&nbsp; ekonomik nga pas, n&euml; nj&euml;far&euml; m&euml;nyre them se efekti i Bamir Topit do t&euml; ndihet n&euml; vitin 2013&rdquo;</em>, shprehet Balla.<br /> &nbsp;<br /> P&euml;r analistin Henri &Ccedil;ili jan&euml; dy arsye q&euml; do e shnd&euml;rrojn&euml; n&euml; faktor Bamir Topin n&euml; vitin 2013.<br /> <br /> <em>&ldquo;Bamir Topi vjen nga nj&euml; pjes&euml; politike e Partis&euml; Demokratike, e cila ka qen&euml; e ndryshme, t&euml; themi, nga linja kryesore apo nga pjesa &lsquo;berishiste&rsquo; e Partis&euml; Demokratike. Nga ana tjet&euml;r, ai ka grumbulluar gjat&euml; postit t&euml; presidentit nj&euml; lloj influence t&euml; caktuar n&euml; rrethe t&euml; caktuara, n&euml; mjedise t&euml; caktuara, n&euml;p&euml;rmjet nj&euml; sistemi em&euml;rimesh dhe trafiqesh t&euml; tjera t&euml; interesit&rdquo;.<br /> <br /> &ldquo;Por, tiparet e m&euml;parshme t&euml; personalitetit t&euml; tij politik, mungesa e iniciativ&euml;s bashk&euml; me v&euml;shtir&euml;sit&euml; q&euml; ka sistemi elektoral p&euml;r partit&euml; e reja, e b&euml;jn&euml; t&euml; diskutuesh&euml;m premis&euml;n e rezultatit t&euml; tij elektoral</em>&rdquo;, thot&euml; &Ccedil;ili.&nbsp;<br /> <br /> <br /> <strong>Koalicion Topi-Rama?!</strong><br /> &nbsp;<br /> Analist&euml;t bashkohen kur thon&euml; se Topi do t&euml; p&euml;rb&euml;j&euml; nj&euml; k&euml;rc&euml;nim elektoral p&euml;r Partin&euml; Demokratike. &Ccedil;ili thot&euml; se Topi p&euml;r PD-n&euml; p&euml;rb&euml;n nj&euml; rast t&euml; keqmenaxhimit politik.<br /> &nbsp;<br /> <em>&ldquo;&Euml;sht&euml; nj&euml; investim i keq&hellip; P&euml;r ironi t&euml; fatit, Berisha ka investuar shum&euml; te Bamir Topi, e zgjodhi n&euml; m&euml;nyr&euml; problematike&hellip; P&euml;r ironi t&euml; fatit, ai sot - pasi ka vajtur atje n&euml; m&euml;nyr&euml; problematike (n&euml; presidenc&euml;) dhe me kosto p&euml;r Partin&euml; Demokratike, pasi e ka p&euml;rdorur gjat&euml; gjith&euml; koh&euml;s insitucionin p&euml;r q&euml;llimet e jet&euml;s s&euml; tij politike, pra nuk ka qen&euml; i paansh&euml;m - del me parti tjet&euml;r. N&euml; k&euml;t&euml; kuptim duhet menaxhuar si rast. Bamir Topi &euml;sht&euml; i pari zyrtar shqiptar q&euml; e merr, e p&euml;rdor presidenc&euml;n p&euml;r q&euml;llim t&euml; nes&euml;rm politik</em>&rdquo;, thot&euml; &Ccedil;ili.<br /> &nbsp;<br /> Sipas analistit Balla, ky &euml;sht&euml; nj&euml; konflikt q&euml; do t&euml; favorizoj&euml; Partin&euml; Socialiste.<br /> <br /> <em>&ldquo;Bamir Topi, nisur dhe nga profili i tij politik, do t&euml; ket&euml; nj&euml; ndikim t&euml; ndjesh&euml;m n&euml; spektrin e djatht&euml;. Ky &euml;sht&euml; i vetmi benefit q&euml; mund t&euml; ket&euml; e majta shqiptare q&euml; futet n&euml; zgjedhjet e vitit 2013, me nj&euml; t&euml; djatht&euml; q&euml; ka nj&euml; konflikt t&euml; ri n&euml; gjirin e saj&rdquo;</em>, thot&euml; Balla.<br /> &nbsp;<br /> &Ccedil;ili shton k&euml;tu q&euml;ndrimin se gjith&ccedil;ka q&euml; gatuhet tani, do t&euml; p&euml;rkthehet n&euml; nj&euml; aleanc&euml; t&euml; mundshme n&euml; 2013-&euml;n mes Topit dhe Ram&euml;s.<br /> &nbsp;<br /> <em>&ldquo;Le ta themi hapur, edhe pse mund t&euml; dal&euml; vet&euml;m n</em><em>&euml;</em><em> zgjedhje ose n&euml; nj&euml; pol me Aleanc&euml;n Kuq e Zi, sigurisht q&euml; b&euml;het n&euml; funksion t&euml; nj&euml; qeverisjeje Rama &ndash;Topi</em>&rdquo;, thekson &Ccedil;ili.<br /> &nbsp;<br /> Por, nj&euml; koalicion i till&euml; p&euml;r Sokol Ball&euml;n ting&euml;llon i paarsyesh&euml;m.<br /> &nbsp;<br /> <em>&ldquo;Nuk mendoj q&euml; Bamir Topi do t&euml; b&euml;j&euml; nj&euml; koalicion me Edi Ram&euml;n. E vetmja mund&euml;si e Bamir Topit &euml;sht&euml; q&euml; t&euml; b&euml;j&euml; nj&euml; koalicion me Partin&euml; Demokratike pas zgjedhjeve, por, me sa duket, pa Sali Berish&euml;n&rdquo;</em>, thot&euml; Balla.

Komentet (1)

Ky forum është mbyllur
XS
SM
MD
LG