Ndërlidhjet

GHB, droga e fundit e përhapur në Prishtinë


Foto nga arkivi
Fakti se në Kosovë shumë të rinj përdorin substance narkotike, mbetet shqetësues.

Sipas statistikave të organizatave joqeveritare që merren me këtë problematikë, vetëm në shkolla 20 për qind e nxënësve përdorin lloje të ndryshme të këtyre substancave. E, mosha më e re e nxënësve që përdor këtë substancë është 12 vjeç. Kjo problematikë është ngritur edhe në Kuvendin e Kosovës,nga Burim Ramadani, deputet nga radhët e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, në seancën e 20 dhjetorit.

Por, kohëve të fundit në treg po hyjnë lloje të reja të drogave, të cilat sipas zyrtarëve shëndetësorë, janë me rrezikshmëri të lartë.

Substanca narkotike më e re në treg, e quajtur GHB (Hydroxybutyric acid), po përdoret nga të rinjtë në masë të madhe. Për një gjë të tillë na tregon Mirlinda, një e re, e cila po ballafaqohet me pasojat e kësaj droge që po e përdor vëllai i saj.

Ajo shpjegon për ndikim e GHB-së në organizmin e njeriut, si dhe pasojat që po i sjell kjo substancë narkotike:

Droga GHB është përhap shumë sidomos në Prishtinë. Nëse del në kafeteri e vëren që ka shumë njerëz që janë të ndikuar prej asaj droge. Ndikimi i drogës GHB, në organizëm vërehet nga sjelljet e shthurura të personit”.

“Kam lexuar që ndikon si afrodiziak në trurin e njeriut, andaj edhe ka shenja të vulgaritetit seksual. Konsiderohet si drogë e rrezikshme, për shkak të ndikimit të saj te njeriu që e konsumon dhe tek tjetri që mund të ketë ndikim”.

Ndërkaq, Safet Blakaj, drejtues i Qendrës rehabilituese nga droga “Labirinthi”, pohon se tashmë substanca narkotike GHB, e cila ka hyrë në treg, është shumë e përhapur dhe po përdoret nga të rinjtë, sidomos në Prishtinë.
...në qytetin e Prishtinës ka marrë hov droga që i takon grupit të depresantëve, përdorimi i gjatë i së cilës shkakton probleme të mëdha shëndetësore.

“Tash kanë filluar të paraqiten drogat e reja që quhen ‘drogat e reja të dizajnuara’ e që komplikojnë shumë çështjen e problematikës së drogave. Sidomos në qytetin e Prishtinës ka marrë hov droga që i takon grupit të depresantëve, përdorimi i gjatë i së cilës shkakton probleme të mëdha shëndetësore”, sqaron Blakaj.

Derisa Mirlinda ka ende për të treguar lidhur me këtë substancë narkotike, thotë se i është dashur shumë të konsultohet me mjekë dhe të lexojë shumë, derisa ka ardhur në përfundim se çka me të vërtetë po konsumon vëllai i saj.

“Kemi pasur problem në sjelljet e vëllait për shkak se është drogë likuide dhe drejtpërdrejt e atakon trurin. Kriza dhe varësia ishin shumë të mëdha nga kjo drogë.
Vëllai im ka rënë në overdozë nga droga GHB, dhe e kemi dërguar në emergjencë, por nuk kanë pasur trajtim adekuat për ta trajtuar overdozën nga kjo drogë, nuk ka pasur ndonjë trajtim emergjent për ta ndihmuar në atë rast, për dallim nga drogat heroinë dhe kokainë që i jepet. Por, i kanë dhënë ndihmën e parë, si frymëmarrja artificiale dhe masazh i zemrës”
, tregon Mirlinda.

Ndërkaq, Shaban Mecinaj, neuropsikiatër në Qendrën Klinike Universitare , thotë për Radion Evropa e Lirë, se është në dijeni për këtë lloj substance , por që, siç thotë ai, është shumë e çuditshme pse askush prej përdoruesve të GHB-së, nuk ka kërkuar ndihmë në Klinikën Neuropsikiatrike për trajtim nga kjo substancë!
Quhet edhe drogë e dhunës, sepse kur përdoret në doza të mëdha pëson ndryshime personi dhe bëhet i dhunshëm.

“Te ne askush nuk kërkon ndihmë, shumë e çuditshme pse, sepse është drogë shumë e përhapur, por që nuk po kërkojnë trajtim lidhur me këtë dukuri! Është drogë shumë helmuese, sepse ka komponentë jashtëzakonisht të dëmshme toksike dhe kancerogjene, si dhe krijon varësi. Quhet edhe drogë e dhunës, sepse kur përdoret në doza të mëdha pëson ndryshime personi dhe bëhet i dhunshëm. E keqpërdorin të rinjtë edhe për rritjen e epsheve, për keqpërdorimin e gjinisë kundërt, e kështu me radhë”, thekson Mecinaj.

Por, neuropsikiatri Mecinaj, megjithatë e ka një shpjegim pse përdoruesit e kësaj substance nuk kërkojnë ndihmë mjekësore.

“Është drogë që është problem për gjykatën, hetuesinë, policinë e kështu me radhë, meqë me përdorimin e kësaj droge, nuk vijnë të kërkojnë ndihmë në Klinikën e Psikiatrisë”, shton Mecinaj.

E, autoritetet e rendit deklarojnë për Radion Evropa e Lirë se lidhur me substancën narkotike GHB, kanë informacione se ajo është e pranishme. Sipas tyre, ende nuk ka filluar të përhapet sikur tri drogat tjera: marihuana, kokaina dhe heroina, megjithatë, ata pohojnë se kjo substancë narkotike po përdoret nga të rinjtë

Ata thonë se janë duke mbledhur informacione lidhur me mënyrën e arritjes se kësaj droge në Kosovë, si dhe mënyrën e shpërndarjes dhe përdorimit.

Edhe Safet Blakaj, këtë substancë narkotike e quan si drogë e dhunimeve, meqë, siç thotë ai, edhe në Evropë njihet si e tillë.
Është në formë të lëngët, është e pangjyrë, si uji, por më e dendur.

“Është në formë të lëngët, është e pangjyrë, si uji, por më e dendur. Është shumë problematike, sepse përzihet me të gjitha pijet e mundshme dhe është problematike edhe për policinë që të ndiqet kjo drogë dhe të identifikohet”.

“Në Evropë quhet droga e dhunimeve, për arsye se doza e ulët e jep një efekt të eksitimit seksual, dhe nën ndikimin e saj kanë ndodhur dhunime të shumta dhe është shumë e vështirë edhe nga gjykatat të identifikohet se a ka qenë dhunimi nën ndikimin e kësaj lloj droge”,
shpjegon Blakaj.

Ndryshe, autoritetet e rendit për periudhën janar, 13 qershor të këtij viti, kanë konfiskuar, 49 kilogramë heroinë, 456 kilogramë marihuanë , 4 kilogramë kokainë, si dhe 1682 bimë kanabisi.
  • 16x9 Image

    Ariana Kasapolli - Selani

    Ariana Kasapolli - Selani ka lindur më 15.04.1980 në Prishtinë. Shkollimin fillor, të mesëm dhe universitar e ka ndjekur në Prishtinë, ku edhe ka diplomuar në Fakultetin e Gazetarisë. Si korrespondente e Radios Evropa e Lirë punon që nga viti 2009. Është e martuar dhe ka tre fëmijë.

XS
SM
MD
LG