Ndërlidhjet

VOX

Të rinjtë jetojnë me muzikën


Ilustrim
Stilet dhe zhanret muzikore, të cilat aktualisht konsiderohen se janë në trend në botë, pashmangshëm të tilla janë edhe në Kosovë, vlerësojnë disa të rinj kosovarë.

Në rubrikën e përjavshme të Radios Evropa e Lirë për të rinjtë, VOX, ata thonë se muzika është pjesë e pandashme e përditshmërisë së tyre, ndërkohë që zhanret muzikore të ndryshme, në shumë raste ndikojnë edhe në sjelljet dhe imazhin e tyre.

Shumica e tyre thonë se dëgjojnë muzikë moderne, ndërkohë që zhanret Hip- Hop, R & B dhe Rock, sipas tyre janë ato që tërheqin më së shumti të rinjtë.

Granit Baca thotë se i dëgjon stilet muzikore, të cilat janë trend edhe në perëndim dhe që, siç thotë ai, i dëgjojnë shumica e të rinjve. Sipas tij, muzika e tillë ka tendencë të bëhet edhe pjesë e kulturës së të rinjve në Kosovë dhe e mënyrës së veshjes.


“Zakonisht, më shumë më fle në vesh Rep-i, R& B, Hip-Hopi... Kjo është që e dëgjoj më shumë dhe me pëlqen. Kjo rrymë e muzikës ka lindur në Amerikë. Te ne, nuk mendoj se është pjesë e kulturës, por ka filluar të bëhet pjesë e kulturës sonë. Ne mund t'i shohim, si për shembull, djemtë duke i lëshuar pantallonat ose me kapela... Kjo nuk ka qenë mënyra e veshjes e stilit tonë, por do të thotë, këtë lloj muzike që e kemi dësgjuar dhe që i kemi parë video-klipet e tyre, ata kanë qenë kështu dhe ata e kanë transmetuar te ne. Prandaj, disa i imitojnë këto stile të veshjes”, thotë Graniti.

Mendim të ngjashëm ka edhe i riu tjetër, Drilon Rexhepi:

“Si ma merr mendja mua, është muzika Hip-Hop dhe R&B që dëgjohet më së shumti kohët e fundit prej të rinjve, do të thotë, prej gjeneratave si unë. Është fakt i gjallë se edhe pjesë e sjelljes është ajo. Nuk di, por të shtyn muzika... i sheh dikush një palë syze në klip dhe të nesërmen, ata që e dëgjojnë atë muzikë, i sheh me syze të njëjta, me veshje të njëjta. Krejt njëjtë. Ma merr mendja që është kulturë e të rinjve të Prishtinës. Nuk është edhe e keqe”.

Por, Selvie Gashi, studente në Fakultetin e Arteve, shpreh mendimin se muzika elektronike është në trend te të rinjtë, edhe pse nuk e sheh si pjesë të kulturës një gjë të tillë.

“Zakonisht, tash po dëgjojnë ‘techno’, dika që është pak më në trend për momentin, ‘electro’ që janë... E kamë vërejtur që te meshkujt më së shumti është Hip-Hopi. Unë, për vete, nuk e kisha numëruar si pjesë të kulturës Hip-Hop-in. Një pjesë që janë pak më të rinj, në moshën e adoleshencës, e dëgjojnë Hip-Hop-in, por kur e bëjnë një moshë, nuk e dëgjojnë”, shprehet Selvia.

Hysni Zeqiri, student, thotë se dëgjimi i muzikës është pjesë e jetës së tij dhe se i dëgjon të gjitha zhanret dhe stilet muzikore.

“Edhe pse jam i ri, unë i dëgjoj të gjitha llojet. Nuk ka muzikë që nuk e dëgjoj. I dua të gjitha dhe nuk e veçoj asnjë, të themi rap , Hip-Hop ose edhe me çiftelia. I dëgjoj të gjitha. E dua muzikën shumë dhe pa të nuk jetoj. I dëgjoj edhe ato të vjetrat dhe nuk më pengojnë fare, por ma kënaqin veshin", tregon Hysniu.

Se sa të rinjtë dëgjojnë muzikë, këtë e tregon numri i madh i tyre, të cilët në vazhdimësi i mbajnë kufjet me vete, pothuajse në secilin ambient. Njëra prej tyre është edhe nxënësja Malsore Jasharaj:

“Muzikën e dëgjoi 24 orë... Edhe fle me të, sepse e dua shumë. Më pëlqen, më qetëson shumë. Dëgjoj Hip-Hop, Rock e zhanre të ndryshme. Popullore nuk dëgjoj fort, tjerat po”.

Ndonëse në mjaft raste, këngët Rep kanë brenda teksteve edhe mjaft shprehje eksplicite dhe vulgare, një gjë e tillë, sipas të rinjve, nuk ka ndikuar tek ata në kulturën e komunikimit. Por, ata pranojnë se ndikimet vërehen te mënyra e veshjes.
Këtë e pohon edhe Basri Shaqiri, student.

“Në veshje, kur kam qenë më i ri, po, ka ndikuar. Por, tash jo. As në fjalor nuk ka ndikuar, as në sjellje. Krejt çka ndodh, atë e gjen edhe në këngën Rep, jetën e të rinjve, madje edhe të politikanëve, në disa”, pohon Basriu.

Por, Blendi Gashi vlerëson se në disa raste, stile të caktuara muzikore ndikojnë negativisht te të rinjtë, e sidomos te të miturit.

“Te të rinjtë ndikon shumë. Sidomos tek ata të shkollës fillore ose te këta që janë në fillim të shkollës së mesme, muzika Rep e ka njëfarë ndikimi, më shumë negativ. Kjo është duke u bazuar në tekste, si të them, ku përmendet përdorimi i thikës, armës, drogës. Kjo, normalisht që është njëfarë mënyre negative e të shprehurit dhe besoj se ajo ka ndikim. Ndërsa, te studentët, shumë pak, sepse edhe vetëdijesimi është më i madh”, konsideron Blendi.

Ndërkaq, Diturie Beka thotë se sa i përket muzikës, gjithçka është trend në Kosovë dhe secili dëgjon atë që pëlqen:

“Gjithçka, vetëm të jetë muzikë e mirë, unë e dëgjoj. Por, rok... pse jo? Nëse është muzikë e mirë dhe më pëlqen, unë e dëgjoj, qoftë kur jam në shtëpi, qoftë rrugës... Në përgjithësi, madje edhe në punë, atje kemi muzikë. Babin e kam folklorist, ai këndon vetë dhe thjesht, rritesh me këtë. Nëse është muzikë e mirë, ta kënaq veshin, atëherë t’i e dëgjon. Rep-i është për më të rinjtë, pop, R&B... thuajse gjithçka është trend në Kosovë”.
  • 16x9 Image

    Bekim Bislimi

    Bekim Bislimi ka lindur më 20. 03. 1968 në Vërban të Vitisë. Prej muajit dhjetor të vitit 2001 e deri më tash punon si korrespondent i Radios Evropa e Lirë, për shërbimin në gjuhën shqipe.

XS
SM
MD
LG