Ndërlidhjet

Kuvendi voton për presidentin e Kosovës - opozita në protesta


Nën tensione politike dhe protesta në rrugë, Kuvendi i Kosovës pritet të votojë sot për presidentin e ri të vendit. Koalicioni qeverisës i përbërë nga dy partitë më të mëdha, Partia Demokratike dhe Lidhja Demokratike, me mbështetjen e komuniteteve pakicë, pritet që përmes votës të vërtetojnë nëse i kandiduari kryesor për këtë post, Hashim Thaçi do të zgjidhet presidenti i ri i Kosovës.

Kushtetuta e Kosovës parasheh votim të fshehtë për zgjedhjen e presidentit në një afat jo më vonë se tridhjetë ditë para përfundimit të mandatit të presidentit aktual, që në rastin konkret, nënkupton datën 7 mars.

Për nisjen e procedurës së votimit, duhet të ketë dy kandidatë për këtë post. Kësaj radhe, Partia Demokratike ka kandiduar liderin e saj Hashim Thaçi si dhe një zyrtar tjetër po nga kjo parti, Rafet Rama, i cili në këtë rast më shumë do të plotësojë procedurën ligjore e kushtetuese të kundër kandidatit.

Zgjedhja e presidentit bëhet me dy të tretat e votave të të gjithë deputetëve të Kuvendit. E në rast se asnjëri kandidat nuk merr shumicën prej dy të tretave në dy votimet e para, organizohet votimi i tretë. Në rrethin e tretë, kandidati që merr shumicën e votave të të gjithë deputetëve (61 vota), zgjedhet President i Republikës së Kosovës.

Nga të dy kandidatët, lideri i PDK-së, Hashim Thaçi mbetet favorit i padiskutueshëm për postin e presidentit.

Megjithatë, zgjedhjen e tij po e kundërshton ashpër opozita e cila pakënaqësinë e vet është deklaruar se do ta shpreh brenda Kuvendit si edhe në rrugë përmes protestave. Po ashtu, Thaçin president, nuk po e mbështet as një grup prej 6 deri në 8 deputetë të Lidhjes Demokratike.

Sidoqoftë, zgjedhja e Thaçit president, besohet se nuk do të vijë në diskutim, sidomos në rrethin e tretë, nëse sigurohet kuorumi prej 80 deputetëve të pranishëm në sallë për procedimin e votimit.

Në rast se ndodhë dështimi i zgjedhjes së presidentit, Kushtetuta parasheh shpërndarjen e Kuvendit dhe shpallen zgjedhjet e reja, të cilat duhet të mbaheshin brenda dyzet e pesë ditëve.

  • 16x9 Image

    Zijadin Gashi

    Zijadin Gashi, i lindur më 1973 në Prishtinë. Me gazetari ka filluar të merret që nga viti 1997, duke u angazhuar fillimisht nëpër mediat lokale. Si korrespondent i Radios Evropa e Lirë punon që nga maji i vitit 2001. Kryesisht ka mbuluar aktualitetin politik në Kosovë.

    Nga 1 shkurti 2016, është emëruar shef i Byrosë së Radios Evropa e Lirë, në Prishtinë. Ai është i martuar dhe ka 3 fëmijë.

XS
SM
MD
LG