Ndërlidhjet

Demarkacioni pas sqarimit të dilemave - pavarësisht liberalizimit


Kuvendi i Kosovës

Përderisa ekzistojnë dilemat, dyshimet ose edhe argumentet se Kosova mund të humbë territor me marrëveshjen e demarkacionit me Malin Zi, Kuvendi i Kosovës nuk do të mund ta ratifikojë këtë marrëveshje, thonë përfaqësues të pushtetit dhe opozitës të Kuvendit të Kosovës.

Ky qëndrim i tyre vjen përkundër paralajmërimeve nga raportuesja e Parlamentit Evropian për liberalizimin e vizave për Kosovën, Tanja Fajon, së në rast se Kuvendi i Kosovës nuk e ratifikon marrëveshjen për demarkacion me Malin e Zi para pushimit të verës, “do të mund të rrezikojë votën në Parlamentin Evropian dhe të shtyjë gjithë procesin”.

Xhavit Haliti, nënkryetar i Kuvendit, nga radhët e Partisë Demokratike të Kosovës, parti kjo brenda koalicionit qeverisës në Kosovë, duke folur për Radion Evropa e Lirë, e ka cilësuar problematike çështjen e demarkacionit me Malin e Zi, për faktin se lidhur me këtë çështje janë krijuar dy “të vërteta”, ajo e Qeverisë së Kosovës dhe ajo e partive opozitare.

Sipas tij, lidhur me këto përplasje do të duhej të kishte një ballafaqim argumentesh ndërmjet pushtetit dhe opozitës në institucione, në komisionet parlamentare, në Kuvendin e Kosovës, si dhe me specialistët nëpër komisione të ndryshme, por kjo nuk po ndodhë.

“Jemi të bombarduar nga informatat, nga kërkesat, por edhe nga opinionistët, që nuk bën për ta votuar. Në anën tjetër, kemi të vërtetën e qeverisë, që thotë ‘gjithçka është në rregull’. Hajde tash që këto dy të vërteta, të vërtetën e kundërshtarëve dhe të vërtetën e qeverisë, t’i ballafaqojmë me një debat në parlament dhe të vendosim. Në qoftë se nuk bëhet kështu, atëherë unë besoj që nuk mund të bëhen votat, sepse njerëzit nuk duan që të mbesin dhe të etiketohen në mënyra të ndryshme nga elektorati, nga qytetarët dhe në fund të fundit edhe nga familjarët e vet”, thotë Haliti.

Haliti, po ashtu, ka shprehur mendimin se do të ishte e rrugës që opozita të ndërmarrë një nismë për një ballafaqim të tillë në Kuvendin e Kosovës.

Në anën tjetër, përfaqësuesit e opozitës, kanë mbetur të betonuar në pozicionin e tyre kundërshtues ndaj marrëveshjes për demarkacion me Malin e Zi.

Daut Haradinaj, deputet i Kuvendit të Kosovës nga radhët e partisë opozitare Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, thotë për Radion Evropa e Lirë, se kjo parti ka hequr dorë nga pjesëmarrja në seancat e Kuvendit të Kosovës dhe se deputetët nuk do të kthehen në Kuvend.

“Jo vetëm që nuk do të jetë në Kuvend, por unë jam i bindur që AAK, unë personalisht, por edhe krejt njerëzit e Kosovës kanë për ta kundërshtuar, sepse Kosova nuk ka çka të humbë më shumë. Bile, ne i kemi thënë Malit të Zi, ‘mos na shtini që t’i hapim letrat e vjetra, sepse ne i lypim pastaj Ulqinin, Tivarin, Hotin, Grudën, Plavën dhe Gusinë".

"Ne kemi lypur vetëm Çakorrin dhe Kullën e Zhlebit. Për këtë arsye, ne mendojmë që kufiri duhet të kthehet aty ku ka qenë dhe ne nuk duam që të kthehemi më tutje me hartat e vjetra. Por, nëse dikush pretendon ta prekë kufirin, atëherë kufiri do të kthehet aty ku ka qenë dhe do të kthehemi në historinë e vitit 1913”, tha Haradinaj.

Në anën tjetër, presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, përmes një shkrimi në rrjetin social Facebook, drejtuar qytetarëve të vendit, ka thënë se kriteri, cili do ta hapë rrugën për liberalizim të vizave për Kosovën, “duhet të plotësohet nga qeveria dhe Kuvendi i Kosovës, në ditët e ardhshme”.

Ai ka ftuar “të gjitha partitë parlamentare që kjo e arritur evropiane t’i bashkojë dhe të ratifikohet marrëveshja”.

Por, nënkryetari i Kuvendit, Haliti, shpreh mendimin se në rast se nuk ratifikohet marrëveshja për demarkacion me Malin e Zi, përgjegjësinë do ta bartin të dyja palët, qeveria dhe opozita.

“Përgjegjësia është e të dyja palëve. Por, fundja, unë nuk e besoj që është më i rëndësishëm liberalizimi i vizave se sa saktësimi i kufijve. Ne duhet, së pari, të punojmë për interesa të Kosovës dhe interesat e Kosovës janë integriteti territorial dhe sovraniteti i Kosovës”.

Ndërkaq, Haradinaj thekson se AAK, si pjesë e opozitës është e gatshme ta pranojë pjesën e saj të përgjegjësisë në rast se procesi për marrjen e liberalizimit të vizave zvarritet ose edhe dështon, për shkak të mos ratifikimit të marrëveshjes për demarkacion me Malin e Zi.

“Jo vetëm që është e pranueshme, por është zgjedhje e AAK. Ne jemi munduar tash e dy vjet që ta sensibilizojmë presidenten, kryeministrin, ministrin e jashtëm dhe tash president, që t’i vetëdijesojmë se ku ka qenë problemi. Por, meqenëse ata e kanë injoruar një fakt, atëherë tashmë ai është bërë edhe si kusht”.

“Por, unë do t’i kisha bërë thirrje Bashkimit Evropian dhe t’i thuhet ‘vëni kushte edhe për Kroacinë dhe Slloveninë, se akoma nuk e kanë bërë kufirin dhe u keni dhënë të drejtën për të qenë anëtare të BE-së’. Pse duhet Kosova ta ketë një kusht të tillë? Unë nuk e di. Megjithatë, Kosova nuk ka territor për ta humbur dhe ky është një qëndrim publik, jo vetëm i AAK-së, por mendoj edhe i qytetarëve të Kosovës”, tha Haradinaj.

Mosratifikimi deri më tash i marrëveshjes për demarkacion me Malin e Zi nga ana e Kuvendit të Kosovës, ka qenë shkak që, të martën, me 5 korrik, Fajon, mori vendimpër shtyrjen e votimit për vizat për Kosovën në Komitetin LIBE (Komiteti për liritë civile, drejtësi dhe çështje të brendshme) të Parlamentit Evropian, për datën 5 shtator, në vend të gjysmës së korrikut, siç ishte paraparë.

Ndërkohë, Qeveria e Kosovës, ende nuk e ka proceduar marrëveshjen në Kuvendin e Kosovës.(REL)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG