Ndërlidhjet

Ekonomia e Kinës tkurret për herë të parë në disa dekada


Shangai, Kinë

Ekonomia e Kinës u tkurr në tremujorin e parë të këtij viti - për herë të parë në disa dekada - pasi koronavirusi ka detyruar biznese dhe fabrika të mbyllen.

Sipas të dhënave të publikuara të premten, ekonomia e dytë më e madhe në botë u tkurr për 6.8 për qind.

Qëkur Kina ka nisur t’i regjistrojë shifrat tremujore më 1992, kjo është hera e parë që ekonomia e saj bie në çerekun e parë të vitit.

"Tkurrja e bruto prodhimit të brendshëm në periudhën janar-mars do të përkthehet në humbje të përhershme të të ardhurave, në falimentime të kompanive të vogla dhe humbje të vendeve të punës", tha Yue Su nga Njësia e Inteligjencës Ekonomike në Kinë.

Vitin e kaluar, Kina ka pasur një rritje të shëndetshme ekonomike prej 6.4% në tremujorin e parë - periudhë kjo kur ka qenë e përfshirë në luftë tregtare me Shtetet e Bashkuara.

Kina ka regjistruar rastet e para me koronavirus në fund të vitit të kaluar dhe, për të frenuar përhapjen e sëmundjes, ka izoluar disa qytete me dhjetëra miliona banorë.

XS
SM
MD
LG