Ndërlidhjet

BQE thotë se bankënota euro është e sigurt nga koronavirusi


Ilustrim

Banka Qendrore Evropiane (BQE) tha të martën se nuk ka rrezik të konsiderueshëm për kontraktim të koronavirusit nga bankënotat euro.

Paratë e gatshme përdoren gjerësisht në Eurozonë dhe jashtë saj, por dyqanet dhe bizneset u kanë kërkuar konsumatorëve së voni që të përdorin kartela, për të shmangur kontaktin me një bankënotë që mund të jetë prekur nga një person i infektuar.

Anëtari i Bordit Ekzekutiv të BQE-së, Fabio Panetta, tha se testet e laboratorëve evropianë kanë treguar se niveli i mbijetesës së koronavirusit është "10 deri 100 herë më i lartë" në një sipërfaqe çeliku, sesa në kartëmonedha.

"Analizat e tjera tregojnë se është shumë më e vështirë që një virus të transferohet nga sipërfaqja poroze, si kartëmonedha e pambukut, sesa nga sipërfaqe të lëmuara, si plastika", shkroi Panetta në një blog.

Euro shtypet në letër të pastër me fije pambuku.

Më shumë se 340 milionë njerëz në të gjithë Evropën e përdorin atë.

Paratë e gatshme mbeten mënyra mbizotëruese e pagesës për konsumatorët e Eurozonës, tha BQE.

XS
SM
MD
LG