Ndërlidhjet

Orban - në rrugë për mandatin e tretë


Kryeministri i Hungarisë, Viktor Orban.

Kryeministri nacionalist i Hungarisë, Viktor Orban, synon të fitojë mandatin e tretë radhazi në zgjedhjet parlamentare të së dielës, pas fitoreve bindëse më 2010 dhe 2014.

Shumica e sondazheve të opinionit tregojnë se partia djathtiste Fidesz e Orbanit, në skenarin më të keq, mund të fitojë shumicën e thjeshtë.

Orban është kryeministri i dytë që ka shërbyer më së gjati brenda një vendi të Bashkimit Evropian, pas kancelares gjermane, Angela Merkel.

Ai ka udhëhequr opozitën e krahut lindor të bllokut kundër një sistemi të kuotave – të mbështetur nga Merkel dhe Brukseli – për shpërndarjen e migrantëve nëpër vende të BE-së.

Orban po ashtu është kundërshtari kryesor i përpjekjeve për të thelluar integrimin e bllokut.

Votuesit hungarezë do të zgjedhin 199 anëtarë të parlamentit, në një rreth të vetëm të zgjedhjeve.

Disa sondazhe thonë se pjesëmarrja mbi 70 përqind e votuesve mund të sinjalizojë një mobilizim efikas të opozitës, që mund të bëjë që Fidesz të humbasë shumicën parlamentare.

Pjesëmarrja e lartë mund të shtyjë edhe disa parti më të vogla të opozitës nën pragun prej 5% të hyrjes në Parlament.

Kandidatët e opozitës duhet të fitojnë në 40 deri në 45 qarqe për t’i mohuar shumicën Fideszit, thotë Tibor Zavecz nga qendra e sondazheve, Zavecz, raporton Reuters.

Gjithnjë sipas sondazheve, partia opozitare Jobbik pritet të dalë e dyta. Jobbik e ka përjashtuar mundësinë e koalicionit me Fideszin.

Rregullat e zgjedhjeve janë ndryshuar nga Fidesz qysh në vitin 2010, duke i rritur shanset e partisë në pushtet përballë opozitës së ndarë majtiste dhe partisë së krahut të djathtë Jobbik.

Numri i ulëseve që duhen fituar në Parlament është ulur nga 386 në 199 në vitin 2011.

Rrethi i dytë i votimeve është eliminuar, duke ua mohuar palëve mundësinë e bërjes së marrëveshjeve midis raundeve – gjë që ka kontribuar në ndarjen e opozitës aktuale.

Qeveria e Orbanit u ka dhënë hungarezëve etnikë të drejtën për shtetësi. Ata mund të votojnë listat e partive me letër. Sipas të dhënave të Zyrës Kombëtare të Zgjedhjeve, 378,000 shtetas të tillë janë regjistruar për zgjedhjet e këtij viti. Shumica e tyre mbështesin Fideszin.

Votimet me postë elektronike janë nxjerrë jashtë ligjit për qindra-mijëra hungarezë të rëndomtë që punojnë jashtë vendit dhe që nuk janë domosdoshmërisht mbështetës të Fideszit.

Poster kundër migrantëve në Budapest.
Poster kundër migrantëve në Budapest.

Të enjten, Komiteti për të Drejta të Njeriut i Kombeve të Bashkuara ka lëshuar një raport për Hungarinë, duke e kritikuar atë për një sërë çështjesh, përfshirë thellimin e gjuhës së urrejtjes.

Zëvendësudhëheqësi i Komitetit, Yuval Shany, tha se koha e publikimit të vlerësimit nuk ka të bëjë me procesin zgjedhor.

Sipas këtij vlerësimi, gjuha e urrejtjes në politikë dhe media shënjestron grupet pakicë në Hungari, përfshirë myslimanët, migrantët dhe refugjatët.

Përgatiti: Valona Tela

XS
SM
MD
LG