Ndërlidhjet

SPAK-u lëshon urdhërarreste për dhjetëra zyrtarë dhe ish-zyrtarë


Policia e Shqipërisë, fotografi ilustruese.
Policia e Shqipërisë, fotografi ilustruese.

Prokuroria e Posaçme e Shqipërisë (SPAK) njoftoi të shtunën se i ka lëshuar 15 urdhërarreste për disa zyrtarë, ish-zyrtarë dhe biznesmenë, në lidhje me hetimet ndaj ndërtimit të një furre për djegien e mbeturinave në kryeqytet, Tiranë.

Nëntë prej të dyshuarve u është caktuar masa e sigurisë “arrest me burg”, ndërsa gjatë të tjerëve masa “arrest shtëpie”, sipas njoftimit të SPAK-ut.

Hetimet për kontratën e koncesionit në vlerë mbi 128 milionë euro mes Ministrisë së Mjedisit të Shqipërisë dhe shoqërisë tregtare “Integrated Energy B.V SPV”, për ndërtimin e inceneratorit - një plehërishte dhe furre për djegien e mbeturinave - nisi në vitin 2022.

Drejtori i Infrastrukturës në Bashkinë e Tiranës, Taulant Tusha, është arrestuar si i dyshuar për këtë rast.

Ndërsa, është caktuar masë “arrest me burg” edhe për ish-ministrin e Mjedisit, Lefter Koka, i cili është duke e vuajtur dënimin për inceneratorët në Fier dhe Elbasan, si dhe për Alqi Bllakon, ish-sekretar i përgjithshëm në Ministrin e Mjedisit, gjithashtu i dënuar për inceneratorin e Elbasanit.

“Arrest me burg” kërkohet për dy biznesmenët, Mirel Mërtiri dhe Klodian Zoto, pronarë të kompanisë që fituan koncesionin, të cilët janë në arrati dhe në kërkim edhe për dy inceneratorët e tjerë.

Nën hetim janë edhe disa anëtarë dhe ish-anëtarë të komisionit të prokurimit, të cilët kanë zgjedhur kompaninë fituese.

SPAK-u theksoi se hetimi ka gjetur së paku shtatë shkelje ligjore në procedurat e ndjekura për dhënien e koncesionit, si dhe gjatë zbatimi të kontratës.

“Anëtarët e Komisionit të dhënies së koncesionit, në bashkëpunim me zyrtarë të Ministrisë së Mjedisit, kanë shkelur ligjin për ‘koncesionet dhe partneritetin publiko-privat’, duke propozuar dhënien e një bonusi prej tetë pikëve për kompaninë që do shpallej fituese, pa hartuar një raport përmbledhës dhe pa sqaruar kostot e projektit”, sipas SPAK-ut.

Prokuroria tha se kompania fituese ka qenë në dijeni të rrethanave konkurruese ende pa u shpallur procedura e dhënies së koncesionit.

“Kjo ka ndodhur falë ndihmës së dhënë nga funksionarët e Ministrisë së Mjedisit, Lefter Koka, ministër dhe Alqi Bllako, sekretar i Përgjithshëm, por edhe nga anëtarët e komisionit të dhënies së koncesionit”, sipas SPAK-ut.

Prokuroria gjeti se koncesioni është dhënë në mungesë të dokumentacionit shoqërues të hartimit të Dokumenteve Standarde të Koncesionit, si dhe pa mbledhje apo procesverbal për këtë procedurë.

Bllako akuzohet se i ka përfituar në mënyrë të parregullt 119.755 euro nga biznesmenët Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri, “me qëllim favorizimin gjatë procedurës së dhënies së koncesionit”.

Hetimet kanë treguar se biznesmenët Zoto dhe Mërtiri janë pronarët “de facto” të kompanisë që fitoi tenderin për inceneratorin e Tiranës, por kanë përdorur persona dhe kompani të tjera për të fshehur gjurmët si pronarë dhe përfitues të vërtetë të kësaj kontrate.

Nga hetimet e deritanishme hetimore rezulton se dy biznesmenët, duke falsifikuar faturat tatimore, kanë përfituar 409.000 euro.

Në gusht të këtij viti, SPAK-u urdhëroi sekuestrimin e kompanisë së inceneratorit të Tiranës.

XS
SM
MD
LG